Lesznek-e kríziseink?

  • 2016. 07. 18.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Nehézségek a párkapcsolatban című sorozatunk 1. része.

Talán az egyik legnagyobb Youtube élményem Mark Gungor előadása a férfi és nő különbségéről. Ha jót akarsz nevetni, és emellett pedig bölcsebb is szeretnél lenni, akkor keresd meg! Az ő előadásában idézett egyik Ige máig a legfontosabb gondolat számomra a házassági nehézségekről:

„Ha nincsenek barmok, üres a jászol, de bő a termés, ha erős az ökör.”  (Péld 14,4)

Ha nincs ökör, akkor nagyon könnyen tisztán tartható az istálló. Nincs gané, nincs furcsa szag, nincs vele munka. De termés sincs. Valamit valamiért. Olyan nincs, hogy állatot tartunk, de utána nem kell takarítani. Még a ganét is, márpedig az büdös.

A házasság pontosan ilyen: hihetetlenül sokat kapunk tőle, de olyan nincs, hogy ne kellene kitakarítani a keletkező szemetet. Röviden: a fű zöld, az ég kék, a házasságban pedig lesznek krízisek. Nem egy, és nem kettő. Több. Akkor jársz jól, ha ezt elfogadod. Lesznek konfliktusok, lesznek meg nem értések, lesznek nehezen megoldható problémák, és olyan is, amikor azt érzed majd, hogy vége mindennek. Pedig dehogyis van vége mindennek, mert pont ez a lényeg. Ki kell takarítani. Büdössé vált a kapcsolat? Ki kell hordani, ami nem oda való.

Nem légfrissítővel kell elnyomni a kellemetlen a szagot. Nem kell állítani, hogy minden rendben, amikor nem igaz. Nem pótcselekvésekbe kell belemenekülni a problémák elől, hanem szembe kell nézni a nehézségekkel, meg kell őket érteni, és meg kell küzdeni vele. Mert a házassági fogadalomban ezt meg is ígéred: ” ..vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomiglan, vagy holtáiglan, hűtlenül el nem hagyom.”

A ganéhoz nem hozzászokni kell, hanem kihordani. Együtt.