A konfliktusok dinamikája

  • 2016. 08. 01.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Nehézségek a párkapcsolatban című sorozatunk 3. része. 

És akkor a konfliktusokról. Az ezzel kapcsolatos írásokkal, könyvekkel, módszerekkel, tréningekkel Dunát lehetne rekeszteni. Annyit beszélünk róla, hogy bizonyára minden ember Magyarországon jól tud bánni az érdekkülönbségek kezelésével. Ugye? Nem. Sajnos nem. Sok bába között elveszik a gyerek.

De a ki a gyerek most? A konfliktusokban rejtőző erőforrások kiaknázása. Hogyan tudod legjobban kihasználni azt az energiát, amely egy konfliktus alatt keletkezik.

Nem vagyok hajós, mégis bátorkodom egy képpel előállni: Ha a tengeren erős szél fúj, akkor van lehetőségünk úgy fordítani a vitorlát, hogy a keletkező energiától ne rongálódjon jelentősen a hajó, hanem szépen haladjon előre a cél felé. A konfliktusok esetén is a helyzet: ha jól bánunk vele, nem rongálja jelentősen a kapcsolatodat (a felszínt azért karcolja, és persze kellemetlen is), hanem hozzásegíthet a céljaid eléréséhez.

Miről van szó? Konfliktus akkor keletkezik, ha a két fél között érdekkülönbözőség keletkezik, miközben valamilyen célt el akarnak érni. Amikor úgy érzed, hogy a céljaid veszélybe kerültek (nem biztos, hogy valami magasztosról van szó, elég egy kellemes, pihentető filmnézés meghiúsulása is) frusztrált leszel, esetleg haragot érzel, és ez rengeteg mentális energiát szabadít fel. Az energia, mint tudjuk, nem vész el, csak átalakul. Nem az a kérdés, hogy azonnali reakciód milyen (az csak kevés részét viszi el a felszabaduló energiának), hanem az a kérdés, hogy hosszabb távon tudod-e jó irányba fordítani a vitorládat, jelen esetben az energiádat. A te döntésed, hogy a haragod dédelgeted, esetleg bosszút állsz, vagy magad ellen fordulsz. De dönthetsz úgy is, hogy megérted a konfliktus kialakulásának okát, megérted a másikat, megérted a saját reakcióidat, és arra fordítod az energiádat, hogy a másikkal együtt kezeljétek a konfliktust, megoldjátok a problémát. És már is fontos lépést tettetek a céljaitok elérése felé. Az Ige ezt mondja: „Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” (Jakab 1. 19.).

Folytatás következik.