A párkapcsolat érzékszervei: A szem

  • 2016. 09. 05.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A párkapcsolat érzékszervei című sorozatunk 1. része.

Nagy titok, hogy miért pont ő.

Örök dilemma, hogy Isten kiválaszt nekünk valakit és úgy rendezi a dolgokat, hogy egymásra találjunk, vagy mi dobbanunk valakire és Isten megerősíti a döntésünket, vagy egészen másképpen történik. Ebbe a vitába nem szállok be. Én a feleségemet hitetlenül ismertem meg. Nem imádkoztam, nem kaptam jeleket, nem mentem a pásztoromhoz. De hiszem, hogy Isten formál minket már 26 éve, hogy egymáshoz illőek legyünk. Hiszem, hogy a választásnak van emberi és van isteni oldala, egyiket sem érdemes elhanyagolni.

Szóval a szem. Mert az első információk a szemen keresztül jutnak el róla. Meglátod. Megtetszik a haja, a szeme, az alakja, a kisugárzása, ahogy öltözködik, ahogy mozog, ahogy néz. Több ezer embert láttál már, de ő valamiért más. Nem is kell érteni, hogy miért, de más. És megdobban a szív, és megteszed az első lépéseket. Nagyon egyszerűen: megtetszik neked. Tudod, hogy ez még nem elég, később szeretnéd őt megtapasztalni más érzékszervekkel is, szeretnél Istentől vezetést kapni, de a szemed már döntött.

De a szem észrevesz másokat is. Sok szép, csinos, jóképű ember rohangál. Hogyan lehet megállni az egynél? Mi van, ha felszállt már a rózsaszín köd, és felvetülnek kérdések? Mi van, ha öregszik, ha szül három gyereket és kissé meghízik, vagy dolgozik sokat és vizenyős lesz a szeme. Ráncok, őszhajszálak, kopaszodás, betegség. A szem működik és…

Ki vagyunk szolgáltatva a szemnek? Semmiképpen sem. Mert a szem az első, de nem a legmélyebb viszonyulásunk a másikhoz. „Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” (Saint-Exupéry: Kis herceg). Ha a szív helyén van, a szem nem okoz problémát. „Szövetséget kötöttem a szememmel, hogy ne tekintsen kéjvággyal..." (Jób 31:1, NIV). Ha odafigyelsz a házastársadra, ha stabil a döntésed, hogy csak ő, ha dolgozol a közös jóléteteken, akkor a szem újra és újra vonzónak, kívánatosnak tudja látni őt és ő marad számodra a legszebb.

„Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.” (Példabeszédek könyve 4,23)