A párkapcsolat érzékszervei: Az orr

  • 2016. 09. 26.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A párkapcsolat érzékszervei című sorozatunk 4. része. 

A memóriakészleteim közül talán a legaktívabb, legmegbízhatóbb az illatmemóriám. Ez azt jelenti, hogy régi szagok, illatok felidőzése visszavezetnek a múlt különböző eseményeihez, érzéseihez. Valami miatt ezek szinte mindig jó emlékek, kellemes utazások.

Az orrunkkal elérhető információk jelentősége óriási, elindulva a legkonkrétabb jelzésektől egészen az átvitt értelembe vett jelentéstartalomig. Ha egy bébi telepakolja a pelenkáját, annak komoly szaga van. Annak a szagnak pedig konkrét üzenete az, hogy „most rögtön velem kell foglalkozni”. És milyen boldogság is tud ez lenni, például három napos szorulás befejező aktusaként! Aztán vasárnap délben, átlépve a barátaink küszöbét, olyan illatorgia támad meg minket a konyhából, hogy az élet összes fájdalma elillan egy szempillantás alatt. Az üzenet pedig ez: „nagyon vártunk benneteket, érezzétek magatokat remekül nálunk”.

Az illat, a szag önmagáért beszél. Illata van a nyárnak, a télnek, a pénznek, a metrószerelvénynek, az iskolákban a tanári szobáknak. Jellegzetes illata vagy szaga van egy lakásnak, egy pincének. De továbblépve az elvont dolgok világa felé, szaga van az életnek, az életednek, és a házasságodnak is!
Pál apostol a következőket mondja: „Mert Krisztus jó illata vagyunk Isten dicsőségére” (2 Kor. 2.15). Ez számomra azt jelenti, hogy ahogy élünk, ahogy szeretünk, ahogy odafigyelünk, ahogy megértünk az valamit kisugározz rólunk, amit mások levesznek. Ez nem a pillanat műve részünkről! Amit megéreznek belőlünk, az mi vagyunk, szavak nélkül is. Egy kis időre lehet mást mutatni, lehet parfümmel dolgozni, de ha a parfüm keveredik a bűzzel, az egyrészt nagyon kellemetlen, másrészt szánalmas is.
A házasságunknak is van illata, esetleg szaga, vagy bűze. Az nem megy, hogy most hírtelen olyan jó illatúak leszünk. Néhány valakit talán be tudunk csapni, de az igazán fontos emberek pontosan tudják, hogy mi az ábra. Te és a társad pontosan tudjátok, hogy ha büdös van és ezen, semmilyen parfüm nem segít. A jó illathoz megértés, odafigyelés, gyengédség, türelem, szeretet szükséges. A jó illat komoly munka eredménye, amit együtt tudtok végrehajtani.