A párkapcsolat érzékszervei: A bőr

  • 2016. 10. 03.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A párkapcsolat érzékszervei című sorozatunk 5., befejező része. 

A bőr olyan sok jelzést tud befogadni, olyan sokat köszönhetünk annak, hogy érzünk, lélegzünk, kommunikálunk a bőrünk segítségével. A fájdalom, a meleg, a hideg észlelése életmentő. De amikor test a testtel összeér! Bőrünkön keresztül érezni a másikat! Az talán a csúcsa e testrészünk teljesítményének. Amikor először hozzáértem a feleségem kezéhez (egészen pontosan a kisujj a kisujjhoz) és ő nem húzta el, hanem egy apró mozdulattal jelezte, hogy ez neki is örömet jelent, nos azt az érzést soha nem fogom elfelejteni. Egy apró, óvatos érintés kezdete volt egy kapcsolatnak, ami meghatározta és meghatározza az egész életemet.

Az érintésnek óriási hatalma van. Lehet vele ölni és lehet vele életet menteni. Lehet érzelmeket feltölteni és lehet földbe döngölni. Nem mindegy, hogy kit, hogyan érintesz. A testi érintést is tanulni érdemes, mint oly sok minden mást is. Amikor a társadat tanulod, azt is meg kell ismerned, hogyan reagál a különböző érintésre. Mikor vágyik arra, hogy biztonságot adóan öleld és mikor arra, hogy szenvedélyesen. Mikor elég neki az, hogy meg fogd a kezét és mikor arra, hogy az egész testedet érezze. És mikor jobb neki, ha távolabb vagytok egymástól. Az a fontos, hogy ne csak abból indulj ki, hogy neked mi a jó, hanem vedd figyelembe a társad egyéniségét. És ezt kérheted tőle is.

Az azonban mindenképpen megtanulható, hogy egy nap tele van lehetőséggel arra, hogy apró, alig észrevehető érintéssel üzenjünk a társunknak. Amikor elmész mellette és kedvesen hozzáérsz egy pillanatra, amikor ültök egymás mellett és megfogod a kezét, amikor gyengéden megsimogatod az arcát, akkor fontos dolgot mondasz el neki. Azt, hogy szereted, hogy nálad biztonságban van. És ez az alapja a kapcsolatotok minden dimenziójának. Pedig csak egy mozdulat, csak egy pillanat, csak egy figyelmesség.