Vele megelégszem

  • 2017. 01. 30.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk Az eskü című sorozatunk 6. része.  

Megelégedettség, mint olyan sok minden, döntés kérdése. Amikor kimondod az IGEN-t, akkor nem csak arra teszel esküt, hogy hű leszel, hanem arra is, hogy megelégszel vele. Ez azért nagy csapda. Hiszen a kapcsolat elején, esetleg rózsaszín köd közepén minden kicsit másnak látszik, mint később, a nyirkos, ködös, sokszor feszült hétköznapokon. Ami akkor „milyen aranyosan szuszog, amikor alszik”, az később lehet, hogy „halálra idegesít, ahogy horkol”. Pedig ugyanazt csinálja.

De a „megelégszem veled” érzésének közvetítésének pontosan a szürke hangulatban van a legnagyobb jelentősége. Ancsel Évát idézve: „Aki szeret egy embert, az megeszi a főztjét akkor is, ha odakozmált. S ez teljesen racionális, hiszen úgy gondolja, hogy a másik ember lelke fontosabb az ő gyomránál. Különben is, a lélek a legfontosabb testrész.”

A megelégedettség azt jelenti, hogy „Elfogadlak Téged úgy ahogy vagy! Ez egy hozzáállás! Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy, hogy minden tetszik benned, hogy nem hibázol. Azt jelenti, hogy a korlátaidat is elfogadom. Azt jelenti, hogy közösen alakítjuk ki, hogyan éljünk megelégedetten a korlátainkkal együtt.”

Egyszer egy férfi szerelmes lett egy nála 15 évvel fiatalabb, csodálatosan szép és csinos lányba. Elvette feleségül, és nem sokára jött is a baba. Az anyuka a szülés után megváltozott, már nem volt annyira tökéletes a mell, meg a popsi sem. A férfi elvesztette a testet, amibe annyira beleszeretett, csalódottságát nem is törekedett feldolgozni. Nemsokára már nem voltak házasok.

A megelégszem döntése nélkül te is kerülhetsz ilyen helyzetbe. De megfordítom: mennyire fontos neked, hogy biztos lehess abba, hogy a társad kitart melletted akkor is, ha bukik a vállalkozásod, ha megbetegszel, ha kopaszodsz, ha úszógumikat veszel magadra? Jézus tanít minket: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük”. 

Címke: