Isten akaratát betölteni

  • 2017. 03. 06.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 3. része.

Na, folytassuk. Az előző héten arról írtam, hogy a házasságot Isten jónak teremtette, így hát biztosan lehet jól csinálni, csak akarni kell. Isten biztosan akarja, érdemes vele együtt csinálni. Ennek érdekében lépjünk is tovább, mit tanít Mestered a házasságodról:

„Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar. Prédikátor 4.9-12.

Meg kell értened, hogy csak a fáradozásnak lesz szép eredménye. De azt is, hogy a fáradozásnak meg lesz a szép eredménye. Szóval a házasság, a fáradozás és a szép eredmény szorosan összefüggő fogalmak. Isten fonja őket össze. De van egy bökkenő: Isten ezt egy életre kínálja fel, nem pár évre. Ha úgy döntesz, hogy a házasságod egy életre szól, és ezért hajlandó vagy fáradozni (értsd: másikat megérteni, elképzeléseidet egyeztetni, áldozatot hozni, stb.), akkor Isten megadja, hogy boldog legyél a társaddal. De ehhez kéri az elkötelezettségedet.

Tudod, mi tetszik nekem még ebben az igében? Ez: felemel, megmelegít, megvéd. Isten tudja, mire van szüksége a társadnak: ugyanarra, mint neked: biztonságra, szeretetre és gyengédségre. Isten ezt tudja adni nektek egymáson keresztül. Azaz, ha megküzdesz a házasságodért, Isten akaratát teljesíted, ennél fontosabb pedig nem nagyon van az életedben.

„Már tudom szeretni nem azt jelenti,
Hogy két ember egy igát von,
Hanem a másikat biztatni, repülni
biztatni, repülni, hogy a másikat biztatni, repülni
át egy világon.
Át egy világon.
Át egy világon”

(Kowalsky meg a Vega)