Ki uralkodik?

  • 2017. 03. 14.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 4. része.

A házasságról való beszéd fontos fogalmai: engedelmesség, családfő, uralkodás. Azt hiszem, nem árt a Biblia fényében egy kicsit végig gondolni mindezt. Egyébként nem könnyű, de sikerülni fog. Azért Pálhegyi Ferenc gondolatait segítségül hívtam, a biztonság kedvéért. (http://biblia.hu)

Az első gondolataim igéje ebben a témakörben: „Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.”

Nos, Isten azt mondja, hogy uralkodjunk a természeten. Arra most nem térnék ki, hogyan tesszük ezt, (csak egy szó mégis erről: katasztrófa) de azt megemlíteném, hogy a felsorolásban nincs benne a másik ember. Nincs benne a társunk, se feleségként, se férjként. Segítőtársat teremtett, hangsúlyozom segítőt és hangsúlyozom társat!

Azért teremtett minket Isten, hogy képviseljük Őt e földön. Ezért saját képmására teremtett minket, férfit is és a nőt is. Nemcsak az egyiket, hanem mindkettőt. Együtt képviseljük őt, társként. Nem alárendelt viszonyban, hanem egységben. Nem egyformán, hanem különbözőségünkből adódóan más hangsúlyokkal, egymást kiegészítve. Ezért fontos, hogy ebben a hármas egységben van egy nő, a saját erősségeivel és kihívásaival, és van a férfi, ő is a saját erősségeivel, kihívásaival. És van Isten, aki ezt az egészet boldog harmóniába tudja rendezni. És itt jön a lényeg: ha ebből az egységből Istent kihagyjuk, vagy meg se hívjuk, akkor jut eszünkbe az, hogy egymást legyőzve uralkodjunk. De az már nem a hármas fonál.

Hogy mi a következő gondolat? Olvasd el a következő cikket is.