Mit akar Isten?

  • 2017. 03. 01.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 2. része.

Kezdjük a legelejéről. A házasságot Isten teremtette. Érdemes végig gondolnod, hogy miért. Ha Ádám történetére nézel, akkor közelebb kerülhetsz a válaszhoz. A házasságra utaló első igében bizony sok lényeges információ benne van. Ezt olvashatod: „Azután ezt mondta az ÚR Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.” 

Azért találta ki Isten a házasságot, mert nem jó neked egyedül. Persze ezt tudod, hiszen itt vagy ezen az oldalon. De egyébként is alaptétel az, hogy Isten jót akar neked (nekem is persze, de most rólad van szó). Ez viszont azt is jelenti, hogy a házasság jó dolog, bárki bármit mond. Amiből az következik, hogy biztosan lehet jól csinálni. Érdemes tehát azzal az elhatározással indítanod, hogy akarod (fontos, hogy nem csak szeretnéd) jól csinálni.

De hogyan lehet valamit jól csinálni? Gondolj bele a munkádba. Mint jó szakemberhez fordulok hozzád, és megkérdezlek, mitől tudod jól csinálni a munkádat? Te pedig azt feleled, hogy sokat tanultam, türelmes voltam magamhoz, amikor hibáztam, tanácsot kértem a mesteremtől, nekifeszültem. Azt hiszem a házasságoddal is így van. A jó házasság komoly erőfeszítést, motivációt és alázatot igényel. De Mestered ehhez minden szükségeset megad, persze csak akkor, ha tényleg komolyan gondolod.

Aztán az is kiderül már most, hogy Isten hozzád illő társat ad. Nem tökéleteset, nem nehézségektől menteset, hanem hozzád illőt. Mert a társad hibái által tud Isten téged formálni. Tudod gyakorolni a türelmet, az elfogadást, a segítségadást, az együttérzést. Ez azért is fontos, mert neked is pontosan ezekre van szükséged. Ezért tehát érdemes megtanulnod, „hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál.”

Mit akar tehát Isten? Jót neked, mert Ő tudja, hogy mi a jó neked. Még nálad is jobban tudja.