Egy kis kitérő

  • 2017. 04. 18.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 9. része.

Olvastam egy riportot Dr. Emerson Eggerichs-szel, a Szeretet és Tisztelet című, magyarul is megjelent könyv szerzőjével, aki a következőket mondta nem szó szerint: A házassági problémáink abból is adódnak, hogy a „Holy Word" (Szentírás) helyett inkább Hollywood hat ránk. Hát ez nekem nagyon megtetszett.

Fontos kérdés ugyanis, hogy milyen források alakítják ki bennünk a házasságról, hűségről, intimitásról való gondolkodásunkat. Én szeretem a filmeket, szoktam amerikai filmeket is nézni, és bevallom, hogy az úgynevezett szerelmes filmeket is (ahol is két ember összeismerkedik, egymásba szeret, aztán jön valami akadály, félreértés, de legyőzik, és minden helyre áll, és a végén mindig csókolóznak), bár nem tartoznak a kedvenceim közé. Ugyanakkor fontos kettéválasztanom a szórakozást és a reális információk gyűjtését.

A szerelmes filmekből úgy tűnhet, mintha az élet csupa romantika volna. Mintha a szerelem, az érzelem minden akadályt legyőznének. A múlt sebeit a szerelem begyógyítja, megváltozunk, átalakulunk, szörnyetegből szelíd oroszlán lesz. Mintha az intimitás csak úgy jönne magától. A szerelmesek olyan könnyen kerülnek az ágyba. A férfiak hódítók, a nők szinte mindig vonzók. És ha mégsem úgy alakul minden a kapcsolatban, mint ahogy elképzeltük, akkor simán kiléphetünk, hiszen valahol máshol vár ránk a boldogság. A boldogsághoz pedig jogunk van, ez mindent felülír. Tiszta Kánaán.

A Biblia azonban küzdelemről és problémákról is ír, megharcolt boldogságról. Kölcsönösségről, tiszteletről, szeretetről. Hűségről, kitartásról, önfeláldozásról. Az ige hármas fonálról ír, Jézus gyógyító sebeiről. Ne cseréljük fel bóvlira!