Szeretet és tisztelet

  • 2017. 04. 04.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 7. része.

Te is sokszor hallottad már, hogy az éremnek két oldala van. A szeretet és a tisztelet egy éremnek két oldala. Az érem neve pedig „kapcsolódás a házasságban”. Az egyik oldalon a feleség elsőszámú lelki igénye, hogy szeressék, a másikon a férjé, hogy tiszteljék. És mielőtt tiltakoznál, hogy erre a kettőre mindkettőnek szüksége van, rögtön hozzáteszem, hogy az igazi szeretet tiszteletteljes, az igazi tisztelet pedig telve van szeretettel. Csak a hangsúlyok mások.

A Szentírás is hangsúlyozza: „De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét.”

A feleség hangulatát, viselkedését a házasságban az határozza meg leginkább, hogy a férj megfelelő módon és intenzitással fejezi ki a szeretét. És itt nagyon fontos a mód. A feleségem számára, ha leülök vele beszélgetni, meghallgatom, megértem a problémáját, ha jó kérdésekkel érzékeltetem a teljes figyelmemet, az azt jelenti, hogy szeretem. Ha nem szánok erre kellő időt, ha kioktatom, ha türelmetlen vagyok (sajnos van rá példa), az ellenkező hatást váltom ki. És akkor neki is nehezen megy a szeretetteljes tisztelet, természetesen nem bosszúból.

Ha a feleségem elfogadja a döntéseimet, bízik bennem, kifejezi, hogy mennyire büszke rám, és elmondja, hogy én vagyok a legjobb férj a világon, az nekem azt jelenti, hogy engem tisztel, hogy a helyemen vagyok. Amikor pedig nem így sikerül reagálnia, akkor nekem is nehezen megy a tiszteletteljes szeretet. Nem bosszúból, csupán azért, mert alapvető szükségletünkről van szó.

És mi van, ha ez az egyensúly megbomlik, mondjuk azért, mert rossz passzban vagyok, és napok óta mogorva énemet látja a feleségem? Vagy szétesett a kapcsolat, és nem találjuk az egymáshoz vezető utat?

Találkozzunk jövő héten is, és teszek egy javaslatot.