Az anyakirálynő

  • 2017. 05. 09.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk Családmodellek című sorozatunk 2. része.

Családmodellek

A családmodell, amit a Bibliából tanulhatunk egy mondatban: Isten által vezetett és a családját hitelesen vezető férj, aki megéli a tiszteletet a felesége részéről, gondoskodást, támaszt, szeretetet kapó feleség és gyermekek, egymásnak engedelmeskedő családtagok. De mi lehet a következménye, ha ez nem áll össze? Gondolatok Pálhegyi Ferenc kapcsán.

Az anyakirálynő

A modern kor vívmányának tartom, hogy ma már nem kérdés, hogy a feleségem tehetségének, talentumainak kibontakoztatása legalább olyan fontos, mint az enyém. Ő egyszerre tartja fontosnak, hogy anya, feleség és kreatív játékfejlesztő legyen. Isten kegyelméből mindenre talál kellő helyet, időt, energiát.

A közös életünkben volt olyan időszak (nem is rövid), amikor nekem nagyon kevés munkám volt és a családról való gondoskodás felelősségemet közel sem tudtam betölteni. Isten kegyelme volt, hogy éppen akkor a feleségem vállalkozása reményünk felett futott, így meg tudtunk élni. Minden hónap elején ugyanúgy összeállítottam a költségvetésünket és megbeszélve a feleségemmel a nehéz kérdéseket, meghoztam a szükséges döntéseket. Ő pedig nem hánytorgatta fel nekem egyszer sem, hogy „drágám, én hozom a pénz 90%-át, légy szíves háttérbe vonulni.” Mai napig hálás vagyok érte, hogy abban a nehéz helyzetben megerősített férji, vezetői szerepemben. Én pedig, azóta is, a döntéseket mindig a tőlem telhető legnagyobb figyelmességgel és alázattal próbálom meghozni (nem mindig sikerrel, sajnos…)

Pedig alakulhatott volna másképp is. Lehetett volna, hogy számon kéri rajtam ügyetlenségemet, és más férfiakat hoz példának, azokat, akik jobban csinálják, mint én. Megtehette volna, hogy átveszi az irányítást, hogy nekem feszül, hogy háttérbe szorít a gyerekek előtt. De nem így tett, mert eszébe se jutott, hogy anyakirálynő legyen. Mert fontosabb volt számára, hogy a tisztelet, a szeretet, az alázat, az egymásnak való engedelmesség és egymás felé való szolgálat rendszere ne törjön össze. Nem volt könnyű időszak, vékony volt a jég, de átkeltünk a folyón. Ez akkor azon múlt, hogy a feleségem erős volt az Úrban, és megkapta a bölcsességet ahhoz, hogy az elesett férjét ne leuralja, hanem felsegítse.

„Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.”