Egy kis kitérő

  • 2017. 05. 29.
  • Varjú Lajos

Ígérem jövő héten folytatom a családmodellekről szóló gondolataim leírását, de most erről beszélnem kell. Mert szeretném, ha megerősödne benned, hogy amit a bibliai családmodellről tudunk, az teljesen összhangban van a becsületes tudománnyal. A tudomány pedig akkor becsületes, ha tényekre épít.

Robert Waldinger professzor vezet egy kutatást a Harvard Egyetemen a felnőttek változásáról, aminek a címe: „Mi a jó élet titka?” Ennek a kutatásról tartott egy előadást A leghosszabb boldogságkutatás tanulságai címmel, amit te is megnézhetsz az interneten. Néhány mondatban összefoglalnám, amit mondott, nagyon tanulságos.

A kutatás 75 éve (Robert Waldinger a 4. kutatásvezető) követi nyomom 724 ember életét, akikből jelenleg még 60-an élnek és most kezdik bevonni a gyermekeiket is a vizsgálatba, hozzávetőlegesen 200 embert. A résztvevőket évről évre kérdezik a munkájukról, kapcsolataikról, elégedettségükről, sőt felmérik az egészségüket, megvizsgálják még az agyukat is. A legfontosabb következtetése a tudósoknak: a jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat és az egészségünket leginkább és a jelenlegi cselekedeteink és döntéseink nagymértékben befolyásolják a jövőbeni elégedettségünket.

Három fontos összefüggést tártak fel:

  • A közösségi kapcsolatok nagyon jó hatással vannak ránk. A magányosság csökkenti az életkilátásunkat, és az agyműködés is hamarabb kezd hanyatlani. A magányosság egyik legnagyobb veszélyfaktora az egészségnek. És lehetünk magányosak tömegben is vagy egy házasságban is!
  • Éppen ezért is a közeli kapcsolataink minősége a döntő. A szeretetteljes, biztonságos házasság védőhálót sző körénk. Azok az emberek, akik 50 évesen a legelégedettebbek voltak a kapcsolataikkal, azok voltak 80 évesen a legegészségesebbek és legboldogabbak.
  • A biztonságos, félelem nélküli házasság pozitív hatással van az agy működésére. Az érintett emberek memóriája például sokkal élesebb volt 80 éves korukban is, mint azoknak, akik arról számoltak be, hogy nem igazán számíthatnak a párjukra, barátaikra.

Mindezt nem hit, nem bibliai értelmezés alapján állítják, hanem a tudomány makacs tényeit becsületesen összegezve. Felfedezik azt, amit Isten kér tőlünk a mi javunkra már több ezer éve.

SDG.