Páros magány

  • 2017. 05. 15.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk Családmodellek című sorozatunk 3. része.

Családmodellek

A családmodell, amit a Bibliából tanulhatunk egy mondatban: Isten által vezetett és a családját hitelesen vezető férj, aki megéli a tiszteletet a felesége részéről, gondoskodást, támaszt, szeretetet kapó feleség és gyermekek, egymásnak engedelmeskedő családtagok. De mi lehet a következménye, ha ez nem áll össze? Gondolatok Pálhegyi Ferenc kapcsán.

Páros magány

Valamikor már írtam neked, hogy a válás nem a jogi procedúrával kezdődik, hanem jóval hamarabb. Sőt. Nem is kell hivatalosan kimondatni, sok pár él úgy együtt, látszólag házasságban, hogy lelki és testi közelség értelmében már elváltak. Paul Valery írta: „Az Úristen azért teremtette Ádám mellé Évát, mert Ádám nem volt elég magányos”. Tudjuk, hogy ez nem igaz, de jól érzékel egy állapotot, amelybe nagyon könnyen belesodródhatunk. Ígérem utolsó költői idézetem a mai napra, de ezt muszáj: „Az ágy közös. A párna nem” (Pilinszky János. Életfogytiglan). Érzékeled?

Mennyi férfi és nő él ilyen magányban. Együtt és mégis külön. Már a felszínes „mi van ma a tévében” kommunikáción kívül nincs egyéb. Valahol elveszett. Lehet, hogy ott, hogy túl sok mindent sikerült szőnyeg alá söpörni, ami aztán olyan feszültséget, meg nem értést épített fel, hogy az őszinte kommunikáció lehetetné vált. Vagy lehet, hogy valamelyik fél túl sokszor akart győzni, és a társa belefáradt, feladta. Vagy csupán valahol félúton belenyugodtak abba, hogy „a szerelemnek múlnia kell”, nincs mit tenni, válni bonyolult, hát ez maradt nekünk.

És jönnek a megoldások. Munkamániás férj, aki megtalálja a módját, hogy este későig kelljen dolgozni. Elgyengült feleség, aki mindig fáradt, és egyébként is a fáj a feje, „ne haragudj, de most nincs energiám semmire”. Esetleg valamilyen hobbi, maximalizmus a házi- vagy kert körüli munkában, gyerek-kultusz. Aztán még mélyebben: zugivás, alkoholizmus, pornófüggőség, egy éjszakás kalandok. És persze a válás, ami végül megváltásnak hat, különben meg ilyen férj vagy ilyen feleség mellett senki sem csodálkozhat, hogy ...

Pedig a szemetet minden esetben együtt hordjuk össze!

Lehet ezt elkerülni? Minden bizonnyal! Neked ez nem sikerült? Jézus ezt mondja "embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges". Ha nem figyelek, ebből a témából még sorozat lesz a végén.