A konyha

  • 2017. 06. 20.
  • Varjú Lajos

Új sorozat: Jól működő családi funkciók

A következő írásokban egy átlagos lakás helyiségeit hívom segítségül a jól működő családok funkcióinak szemléltetéséhez. Jó asszociációs gondolkodást kívánok mindannyiunknak!

A konyha

Belépve a lakásba a legnagyobb intenzitású érzékszervi hatás számomra a konyhából kiáramló, semmi mással nem felcserélhető illat, a finom étel illata. Ilyenkor rám tör az érzés, hogy szeretve vagyok, hiszen ezt az ételt nekem (is) készítette a feleségem. Az érzés, hogy gondoskodnak rólam, az egyik legfontosabb dolog, amire szükségünk van. Ez azt jelenti, hogy van valaki, akinek fontos a létem, aki rám gondol, amikor keveri a rántást, de már akkor is, amikor tervezi, hogy mit is főzzön, hogy örömet okozzon nekem.

Gondoskodni azt jelenti, hogy azt adjuk a másiknak, amire szüksége van. Ételre, egy jó szóra, ölelésre, elfogadásra, pénzre a bevásárláshoz, egy kis mosogatásra. Ami fontos, hogy ez nem természetes, hanem hatalmas nagy kincs, ajándék. Akár rakott krumpliról van szó, akár az anyagi biztonság megteremtéséről. Mert nincs különbség, az otthon szeretetteljes légkörének biztosítása és az önfeláldozó munkahelyi erőfeszítés között. Mindkettőnek az a célja, hogy gondoskodjunk a másikról. Ezért hát, amikor leülünk, és élvezzük mindazt, amit a másiktól kaptunk, mindenkit megillet az elismerés és a dicséret.

Mindezt akkor tudjuk jól csinálni, ha a társad jól érzi magát mint feleség, vagy mint férj. Ha a társad biztos lehet abban, hogy nagyra értékeled, amit számodra biztosít, és ezt ki is fejezed a számára. Talán nekünk férfiaknak megy ez nehezebben. Talán könnyebben elérzékenyülünk saját magunk teljesítményén, és talán kevésbé vesszük észre, hogy a konyhából áradó gondoskodás legalább olyan fontos, és legalább olyan nagy erőfeszítést igényel, mint a miénk. A Filippi levélben ezt olvasom: „semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál”. Így gondoskodni illetve gondoskodást átélni bizony bitang jó dolog.