A nappali

  • 2017. 06. 12.
  • Varjú Lajos

Új sorozat: Jól működő családi funkciók

A következő írásokban egy átlagos lakás helyiségeit hívom segítségül a jól működő családok funkcióinak szemléltetéséhez. Jó asszociációs gondolkodást kívánok mindannyiunknak!

A nappali

A nappali a lakásban a közösen eltöltött szabad idő helyszíne, a nagy beszélgetések, a közös társasjáték-partik itt zajlanak. Itt élhetjük át leginkább az érzelmi biztonságot, a családi együttlét mentális komfortérzetét.

A család egyik legfontosabb funkciója az, hogy nem vagyok egyedül, hogy közösséghez tartozom. Átélhetem, hogy számítok, hogy szeretve vagyok. Ez az érzés a személyiségünk fejlődése, kiteljesedése szempontjából rendkívül fontos, még felnőttkorban is (mert a személyiségünk kiteljesedése mindhalálig tart). Társas lényként az egymással átélt élmények, kommunikációk, hangulatok nagymértékben segítik (vagy éppen gátolják), hogy a bennem megteremtett én teljes mértékben kifejlődjön. A család azért (is) van, hogy én én lehessek. Ebben nagyon nagy szerepe van egy biztonságos, elfogadó, otthonos közegnek. Itt megtehetem, hogy elengedem magam, hogy felteszem a lábam az asztalra, hogy teli szájjal nagyokat nevetek, hogy elmondhatom a véleményemet, és azt is, hogy ne rejtsem el a fájdalmamat. Megtehetem, hogy egy dologról itt tesztelem a gondolataimat, és megtehetem minden nagyobb kockázat nélkül, hogy tévedek, és talán itt tudom legbátrabban belátni, hogy hibáztam. Ha itt sikerül, akkor az élet más, kevéssé biztonságos szinterein is jobban megy az, hogy én én legyek. Ilyen családot akarok magamnak, ilyet a feleségemnek és a gyermekeimnek. És ezért a legtöbbet az én tudja tenni, nem a férj, nem a feleség, nem a gyermekek, hanem mindig az én.

Biztonságot akarsz? Teremts biztonságot magad körül! Nem akarsz félni? Ne teremts félelmet magad körül! Azt akarod, hogy hibázhassál? Segítsd a többieket abban, hogy hibázhassanak, és a hibáikat kijavítsák! A biztonságot adó családi közösség megteremtője te vagy.