Dolgozószoba, alkotó-, olvasó sarok

  • 2017. 07. 03.
  • Varjú Lajos

Új sorozat: Jól működő családi funkciók

A következő írásokban egy átlagos lakás helyiségeit hívom segítségül a jól működő családok funkcióinak szemléltetéséhez. Jó asszociációs gondolkodást kívánok mindannyiunknak!

Dolgozószoba, alkotó-, olvasó sarok

A család egy biztonságos élettér, ami segíti kibontakoztatni azt, akik vagyunk. Olyan közösség, ahol mindenkinek joga van ahhoz, hogy az legyen, amit benne Isten megformált. Sőt, ez nem csak megengedő, hanem segítő funkció is. A jól működő családban mindenki örül a másik sikerének. Annak, ha felveszik az egyetemre, ha sikeres a munkájában, meg tud tervezni egy ruhát, vagy éppen meg tud írni egy cikket. És ezért az átélhető örömért tenni is hajlandó mindenki. Leginkább azt, hogy békén hagyják a másikat. Szó szerint.

Békében lenni nekem azt jelenti, hogy elfogadják a többiek az én különcségemet és egy bizonyos határig tolerálják is. Nem kell megmagyaráznom, kivívnom magamnak a jogot, hogy azzal is foglalkozhassak, ami csak nekem ad örömet. Ez az én intimzónám, amire nekem is, de úgy gondolom neked is iszonyú nagy szükséged van. Kapok ehhez időt, pénzt, és ha van még egy kicsi hely, teret a lakásban.

És kapok lehetőséget az egyedüllétre is, mert az alkotáshoz sokszor egyedüllétre van szükségünk. Legjobb, ha van egy kis zug a lakásban, ami az enyém, ami úgy néz ki, ahogy én akarom, és ahol a cuccomhoz engedély nélkül senki sem nyúl hozzá. Ez lehet egy szoba, egy garázs, de lehet csak egy íróasztal a szoba sarkában. Egyedül lenni bitang jó dolog. A nagy nyüzsgés, munka, otthoni feladatok után, közben, előtt egy kicsit egyedül lenni és azt tenni, ami igazán én vagyok. Aztán pedig bitang jó, hogy ki lehet jönni az egyedüllétből, élvezni a közös életet, és persze megteremteni a lehetőségét annak, hogy a többiek is megtehessék azt, hogy egyedül legyenek. Mert az én örömöm csak akkor lehet teljes, ha a szeretteim is örülnek.