Szerelő műhely, garázs

  • 2017. 07. 13.
  • Varjú Lajos

Új sorozat: Jól működő családi funkciók

A következő írásokban egy átlagos lakás helyiségeit hívom segítségül a jól működő családok funkcióinak szemléltetéséhez. Jó asszociációs gondolkodást kívánok mindannyiunknak!

Szerelő műhely, garázs

A család férfias funkciói. A férfiak megszerelnek, lemossák az autót, megfőzik a marhapörköltöt (a borsófőzeléket ritkábban) felteszik a képet a falra, és a nehéz bőröndöt felviszik az emeleti szobába. Védelmeznek, erősek, határozottak, kitartanak, és a vérüket adják a családjukért, önzetlenül. Hátukon viszik az egész családot.

Valahogy ez a szerep háttérbe szorult. Nem kell ezen siránkozni, csak tényként szögezem le. A nők nagyszerűen tudnak már szinte mindent, a gépeket elhajítjuk, nem javítjuk, fát már nem kell behozni a kamrából, csak meg kell nyomni a megfelelő gombot. A férfiak már nem harcosok, és nem kell vitorlát sem bontaniuk. Hát akkor szükség van-e egyáltalán a férfiakra?

Igen! És jobban, mint bármikor. Szükség van harcosokra. Akik kitartanak a családjuk mellett, akkor is, amikor nem könnyű. Kibírják a fájdalmat, amikor esetleg heteket kell várni arra, amire a férfiak mindig nagyon vágynak. Akik mernek dönteni és felelősséget vállalni. Akik imádkoznak, és Isten elé viszik a családjukat. Akik mernek előre menni, mernek példaképek lenni. Akik tudnak gyengédek lenni, tudnak igazat adni, tudják a saját érdekeiket háttérbe tolni. Tudnak és akarnak apák és férjek lenni.

Nem baj, hogy a testi erőnkre kevésbé számít a családunk. A férfi ereje nem a bicepszében, hanem a szellemében van. Nagyon szeretem ezt a zsoltárverset: „Ezek a harci kocsikat, amazok a lovakat emlegetik dicsekedve, mi pedig Istenünknek, az Úrnak a nevét.” Amire nagyon nagy szüksége van a családnak, az a férfi, aki keresi, érti az Urat, és tudja őt képviselni. Aki kezében határozottan szól a trombita, mert „ha a trombita bizonytalan hangot ad, ki fog a harcra készülni?” Mindennél nagyobb szüksége van a családoknak az ilyen erős férfiakra.

Ahogy írtam, elszégyelltem magam. Változnom szükséges.