A házasság karbantartása

Szeretetünk kifejezése pont úgy, ahogy kell 2

  • 2018. 09. 16.
  • Varjú Lajos

Amikor ezeket a cikkeket el kezdtem írni, úgy két éve, volt egy elhatározásom: nem írom le azt a szót, hogy szeretetnyelv. Azért nem, mert már a csapból is ez folyik: minőségi idő, szívesség, dicsérő szavak, testi érintés és ajándékozás. Aztán tessék, nem tudtam elkerülni. De egy kicsit lépjél túl ezen, és tedd fel a kérdést magadnak: tényleg értem miről van szó? Ha tényleg, akkor találkozunk pár nap múlva ezen az oldalon. Ha bizonytalan vagy, akkor ezt a pár percet rá szánhatod erre az írásra.

Szeretetünk kifejezése pont úgy, ahogy kell

  • 2018. 09. 10.
  • Varjú Lajos

A lelkünk olyan, mint egy kád vagy egy tartály. Olyan kád, amely sok csapon keresztül töltődhet, és sok lefolyón üresedhet is. Akkor érezzük azt, hogy jó nekünk, ha ez a kád tele van. Ha viszont kiürül, legszívesebben kirohannánk a világból. A csapok azok a megtapasztalásaink, amelyek arról szólnak, hogy szeretve vagyunk, hogy elfogadnak, hogy értékesek vagyunk, és minden, amire nagyon vágyunk. A lefolyók pedig pont az ellenkezője: elutasítás, értéktelenség, bántás és így tovább.

Pozitív lelki beállítottság kialakítása a másik felé 2.0

  • 2018. 08. 26.
  • Varjú Lajos

Mit tegyünk ha a társunkról való gondolkodásra leginkább a negatív minták a jellemzőek?

Az első az, hogy az előző cikk alapján elismerjük az igazságot a másikról: Isten alkotása, értékes, egyedi célja van az életének, tele van Isten által adott ajándékokkal. Felismerjük, hogy milyen negatív gondolatok árasztottak el minket a másikkal szemben és eldöntjük, hogy ezekkel a negatív gondolatokkal kezdeni kívánunk valamit.

Pozitív lelki beállítottság kialakítása a másik felé

  • 2018. 08. 20.
  • Varjú Lajos

A pozitív lelki beállítottságnak alapja az, ahogyan Isten gondolkodik az emberről. „A személyiségünk az a velünk született és fokozatosan kibontakozó lelki szövetegyüttes, amilyennek Isten teremtett bennünket. A személyiség egyedisége Istentől van: alapanyaga annak, amivé leszünk, és annak is, amit a bűn rombol.” (Szabados Ádám) Ő teremtett minket, ő formált és formál mindez ideig. Minden ember Isten képmását hordozza, mindenki egyedi, és mindenkivel egyedi terve van Istennek. Mindenkinek Isten ad személyiséget, talentumokat, ajándékokat. Dávid így ír erről: „Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid”.

Még mindig tanuljunk a múlt kudarcaiból

  • 2018. 08. 14.
  • Varjú Lajos

Kitört tehát a vulkán, és ott áll a házaspár, hogy vége a világnak. Pedig nincs vége, sőt valami most kezdődhet el. Több út is létezik innen, én hármat említek, ebből egyet bővebben.

Az első, hogy kirohanunk a vészkijáraton a házasságból, és viszlát. A keresztény házasság nem erről szól. A második, hogy újra lefedjük, eltakarjuk a sérelmeket, mintha mise történt volna. Ennek eredménye, hogy később még nagyobb vulkán tör ki, mint legutóbb, még nagyobb sebekkel. A harmadik, hogy szembenézünk a jelen és a múlt hibáival, és együtt gyógyulunk. Tegyük ezt.