Beszélhetünk az intimitásról?

Mitől lehet jó? - Görcsök helyett megértés

  • 2016. 11. 21.
  • Varjú Lajos

A jó szex az érzelmi és szellemi közös életetek ápolásának gyümölcse. Az örömteli szex előszobája az, ha meghallgatod a társadat, beszélgettek, minőségi időt töltötök el egymással. Ha tudtok együtt imádkozni, ha elfogadást tükröztök és ha esetleg elmosogatsz, akkor is, ha nem te következel. Ha férfiként elfogadod, hogy a feleséged számára a szex érzelmi ráhangolódás kérdése. Ha nőként elfogadod, a férjed legalább 30-szor többször gondol erre, hogy neki ez egy érzékeny pont. Ha elfogadjátok a különbözőségeiteket és törekedtek azt a dimenziót megtalálni, ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat és a félelem messze elkerül benneteket. Ha szavaitokkal, mozdulataitokkal, tetteitekkel ehhez hasonló üzeneteket tudtok küldeni egymásnak:

Mitől lehet jó? - A szabadság

  • 2016. 11. 14.
  • Varjú Lajos

Talán említeni sem kell, hogy mindannyian vágyunk arra, hogy örömteli, kiegyensúlyozott intimitásban legyen részünk a házasságban. S amilyen egyértelmű állítás ez, annyira sok buktatón keresztül vezet ehhez az út. A kapcsolatunk e gyönyörű gyümölcse nem terem csak úgy magától. Azért meg kell dolgozni, nem adatig ingyen. Egyszerűen fogalmazva, a kapcsolatunk minden más dimenziója alkalmas arra, hogy segítse a vágyakozás erősödését. Az örömteli szex alapja ugyanis a kedvesség, a szívesség, az egység, a közös célok, a megértés, a megbocsátás, az odafigyelés, a tisztelet, az aktív megértő kommunikáció, a szeretet kifejezése. Tanulási folyamatról van szó: mire van szükségünk ahhoz, hogy egymásra találjunk.

A szexualitás szerepe az életünkben

  • 2016. 10. 31.
  • Varjú Lajos

A szex hiányában még senki nem halt bele, tehát nem lehet összehasonlítani az alapvető élettani szükségleteinkkel. Ez a fontos tény a szexuális türelem kapcsán is előtérbe kerül, de arról egy későbbi cikkben lesz szó. Ugyanakkor ne kerteljünk: a jó szex az egyik legintenzívebb örömforrásunk lehet. Egyszerűen bitang jó dolog, érdemes tehát „dolgozni” érte.

Az intimitás Isten akarata

  • 2016. 10. 24.
  • Varjú Lajos

Ha eddig azt gondoltad volna, hogy a Biblia prűd, hallgat a szexualitásról akkor mit szólsz ehhez: „Combjai márványoszlopok színarany talapzaton. Termete olyan, mint a Libánon, pompás, mint a cédrusok. Köldököd kerek csésze, melyből nem hiányzik a fűszeres bor. Tested búzahalom liliomokkal szegélyezve. Két melled, mint két őzike, mint egy gazellapár. Jöjj hát, szerelmesem, menjünk ki a mezőre, háljunk a ciprusok közt!” (Énekek- éneke).

Intimitás alapja

  • 2016. 10. 17.
  • Varjú Lajos

A házasság az intimitástól válik nagyon értékessé. Átélni a biztonságot, a félelem nélküli kitárulkozás lehetőségét, az önzetlen gondoskodást. Megtapasztalni a fontosság és a nélkülözhetetlenség érzését. Szellemi, lelki és testi jólétünk alappillére a kapcsolatnak ez a szintje. Michael Fletcher nyomán nézzünk be e kapcsolat mögé.