Mitől lehet jó? - A szabadság

  • 2016. 11. 14.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Beszélhetünk az intimitásról? című sorozatunk 6. része. 

Talán említeni sem kell, hogy mindannyian vágyunk arra, hogy örömteli, kiegyensúlyozott intimitásban legyen részünk a házasságban. S amilyen egyértelmű állítás ez, annyira sok buktatón keresztül vezet ehhez az út. A kapcsolatunk e gyönyörű gyümölcse nem terem csak úgy magától. Azért meg kell dolgozni, nem adatig ingyen. Egyszerűen fogalmazva, a kapcsolatunk minden más dimenziója alkalmas arra, hogy segítse a vágyakozás erősödését. Az örömteli **** alapja ugyanis a kedvesség, a szívesség, az egység, a közös célok, a megértés, a megbocsátás, az odafigyelés, a tisztelet, az aktív megértő kommunikáció, a szeretet kifejezése. Tanulási folyamatról van szó: mire van szükségünk ahhoz, hogy egymásra találjunk.

Alapvetően érdemes tudnunk, hogy a férfiak ebben is másképpen működnek, mint a hölgyek. Azt is mondhatnám uraim, hogy legtöbbször nálunk pattog a labda. Általában ugyanis a férfiaknál gyorsan létrejön a vágyakozás, legtöbbször egyszerű fizikai folyamat eredményeképpen. Egy gyors vizuális behatás (ha megengeded, ezt most nem részletezném, biztos vagyok benne, hogy el tudod képzelni, hogy mire gondolok) és készen vagyunk. A hölgyeknél ez másképpen működik. Legtöbbször náluk, ez elválaszthatatlan a lelki folyamatoktól.

Éppen ezért a „mitől jó?” kérdés fontos szempontja az, hogy nem szabad elvenni a szabadság érzését. Ha bármelyik fél (talán a hölgyek veszélyeztetettebbek) azt érzi, hogy nekik ezt KELL csinálniuk és nincs választási lehetőségük, akkor az intimitás elveszíti minden varázsát. Létezhet egy viselkedési- gondolati lánc, ami csapdahelyzetet hozhat létre a kapcsolatban: a férfi a feleség szeretetét, illetve a férfiasságának igazolását a ****ben találja meg. Ha a feleség nem kívánja akkor, ott és annyiszor ahogy a férj gondolja, azt elutasításként éli meg és vádat fogalmazhat meg a felesége felé. A feleségre kényszerérzés telepszik, a szabadság elvész számára, meg akar felelni. Feszültség alakul ki a téma körül, az intimitás elillan. Sértődés, türelmetlenség, harag jelentkezik pont azon a területen, ahol a legmélyebb örömet kellene átélni, együtt. Ördögi kör ez, akárhogyan nézzük is.

Pedig kár lenne pont ezt a területet átadni az ördögnek.