A szex, mint fegyver

  • 2016. 12. 12.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Nehéz kérdések című sorozatunk 3. része. 

Amint már szó volt róla, akkor éljük meg a ****et jónak, ha a testi közelség érzelmi közelséggel társul. A ****ualitás e nélkül az összhang nélkül durva sérelmek forrása lehet. Ugyanakkor muszáj említeni egy másik, az ellenkező póluson lévő problémáról, ez pedig a tudatos ****-megvonás mint céljaink elérésének az eszköze.

Nem csak a **** ráerőltetése a másikra bántalmazás, hanem a másik fél elhanyagolása a **** terén is az. A **** nem játszma, nem taktika, nem eszköz, hanem a házasságban a szeretet kifejezésének legbelsőségesebb módja. Nem így tekinteni erre, mindenképpen probléma. „Ha nem fogad szót a férj (feleség), nem kap ****et” praktika rendkívül ártalmas, a valódi intimitás gátlója.

Természetesen minden házasságban vannak ****mentes időszakok, amikor fizikai, lelki gátlótényezők miatt háttérbe szorul. Az is elkerülhetetlennek látszik, hogy intenzív házassági problémák idején akadozik a gépezet. Nincs, vagy csak nagyon ritkán van, nem is olyan kielégítő ilyenkor az együttlét. Ez a normalitáson belüli helyzet. A kérdés tehát nem ez. Inkább az, hogy mindkét fél úgy dönt-e, hogy kezelni akarja a helyzetet, nem nyugszik bele, hogy nem működik a testi kapcsolat, kifejezi szándékát a pozitív változásra. A probléma nem kezelése illetve visszaélés vele erőszak.

A jó **** nem célja a házasságnak, hanem gyümölcse. Ha ez a gyümölcs nem érik, vagy idő előtt lehullik a fáról, akkor ez egy figyelmeztetés arra, hogy gondozni, ápolni kell a kapcsolatot, esetleg segítséget kell kérni. Ez soha nem egyoldalú döntés, problémakezelés, hanem kölcsönös megértést, odafigyelést igényel. John Lennon idézet parafrázisa: ha nem háborúzol, ha nem akarod legyőzni a másikat, több (és jobb) lesz a szeretkezés is.