A három legnagyobb hazugság

  • 2017. 09. 20.
  • Varjú Lajos

Az életed legfőbb megrontója az a hazugságtömeg, amit valahogyan elhittél magadról. Szoktuk emlegetni a sátánt, akiről az Ige írja: „Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.” És valóban ez az ő legfontosabb eszköze. De azért azt javaslom, hogy ne fogjunk rá mindent, a hazugságot mi magunk is tudjuk termelni másokról is magunkról is. A hazugság elleni egyetlen hatásos fegyver az igazság elfogadása. Ez egy döntés részedről: nem hagyom magamat beleverni a betonba. Nézzük meg a három, általam legveszélyesebbnek gondolt hazugságot:

1. Hazugság: Annyit érsz, amennyit teljesítesz. Vagyis, ha nem tudsz felmutatni valami olyat, amit a te környezeted nagyra tart, akkor te egy senki vagy. Lehet ez a valami egy jó állás, sportteljesítmény, de akár mellbőség is. A lényeg, hogy viríts valamit. Az igazság ezzel szemben az, hogy mindentől függetlenül értékes vagy, és egyedi és nagyon fontos!

2. Hazugság: Rajta vagy egy vonaton, ahonnan nem lehet kiszállni. Azaz nem tudsz változtatni az életeden, reménytelen eset vagy. Ezzel szemben az az igazság, hogy mindig van választási lehetőség, mindig van B verzió, mindig dönthetünk arról, hogy másképp akarjuk a dolgokat. A vonat megállítható, és át lehet szállni egy másikra! Nem egyszerű, de lehetséges.

3. Hazugság: Az öröm, a boldogság, a megelégedettség elérhetetlen számodra. Annyi mindent elrontottál, hogy nincs megbocsátás a számodra, nincs tiszta lap. A bűneid, a rossz döntéseid egész életedben elkísérnek, agyonnyomnak. Ezzel szemben Istenről tudjuk, hogy „amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt, amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket”.

Értékesség, reményteljesség, megbocsáthatóság. Mit szólnál hozzá? Tiéd, ha úgy döntesz.