Reggeli kávé ideje

  • 2017. 10. 17.
  • Varjú Lajos

Nem is tudod, milyen fontos a reggeli kávé. Indul a nap, egy kicsit szorongsz már, hogy mi is fog történni, mit kell megcsinálni, és milyen leküzdhetetlen akadály az idő, hogy tudniillik minden beleférjen. Rájössz, hogy egymásra szerveztél programokat, vagy csupán bitangul nem tudod, hogy mi legyen ma. A társad is borús, és szó nélkül mentek el egymás mellett a folyosón fürdőszobából be, fürdőszobából ki. És akkor hirtelen eszedbe jut a kulcsszó: a kávé.

Egy biztos pont és egy lehetőség. Lehetőség, hogy legyen egy kis én időd, vagy ami még jobb, legyen egy kis mi időd. Mert a reggeli kávéhoz érdemes időt hozzápárosítani, mondjuk 15 percet. Aztán érdemes hozzáadni egy, akarom mondani két kényelmes fotelt, és jöhet az élmény: az illat, a miliő, az íz és egy kis csend. Ez egy lehetőség, ez egy intim pillanat.

Néhány kedves szó, egy jó kérdés, és elindul a beszélgetés, nehézségek kimondása, bátorító szavak, egy kis közös tervezés, az este megbeszélése. Jöhet jó pár dicsérő szó, hogy „milyen jól nézel ki” és „minden jót drágám”. Megtervezett 15 perc, megtervezett nyugalom, megtervezett minőségi idő, és egészen máshogy kezdődik a nap.

Mindez akkor is fontos, ha nincs kinek mondani, hogy drágám. A kávé illata, a kényelmes fotel, a nap átgondolása, a biztató szavak egyedül is érvényesek, a minőségi idő nem párkapcsolati privilégium.

Ez a különleges idő mindenkinek jár és mindenki számára elérhető, csupán döntés kérdése. Mert többnyire igaz, hogy arra van időd, amire akarod, hogy legyen, de legalábbis sokat tehetsz érte. És ha tényleg ez is belefér a reggelbe, akkor komoly esélyed van arra, hogy az nap egy kicsit jobb kedvvel történnek a dolgaid. Pedig csak 15 perc, na és egy kényelmes fotel, egy bögre kávé, vagy tea, ha azt te jobban szereted.

A reggeli minőségi idődnek rendelt ideje van, más idővel fel nem cserélhető.

Címke: