A böjt ideje

  • 2017. 11. 01.
  • Varjú Lajos

A böjt szent jelentése az, hogy tartózkodom meghatározott ideig a testi kívánságok kielégítésétől annak érdekében, hogy Istenre intenzívebben tudjak figyelni. Ez legtöbb esetben az ételről való lemondást jelent, de lehet más is. A böjt profán jelentése az, amikor valamiből jóval kevesebb jut, mint amire igényeink szerint nekünk szükségünk van. Mindkét jelentésnek van egy közös szava, ez pedig a türelem. Azt is mondhatjuk, hogy a türelemnek ideje van.

Egy kicsi babának nincs türelmi ideje: ha éhes üvölt, ha jóllakott, akkor alszik, ez így természetes. Felnőttként ez nem így működik. Érdemes tanulnod a szükségleteid kielégítésének halasztását akár szent, akár profán célból.

Bizonyára te is be tudnál számolni arról, hogy mennyi hosszú távú nehézség alakult ki az életedben attól, hogy a rövidtávú lemondásban kudarcot vallottál. Elhamarkodott hitelfelvétel, befejezetlen tanulmányok, vagy éppen házassági feszültségek az intim kapcsolat kapcsán. Mindezek fakadhatnak egy tőről: a vélt vagy valós szükségletek kielégítetlenségével kapcsolatos türelmetlenségből.

Pedig a türelemnek nagy jutalma van, nem is gondolnád mekkora. Láttad már a mályvacukor tesztről készült kisfilmet? Nem írok róla, inkább nézd meg:

Csináltak kutatásokat a témából, és azt tapasztalták, hogy azok a gyerekek, akik tudták késleltetni a cukorka elfogyasztását, felnőttként sikeresebbek és boldogabbak voltak.

Hat éve történt. Nem volt munkám, Isten adott erőt, hogy egy hétre dánieli böjtöt vállaljak (részleges böjt, nem ettem húst, lisztes és édes ételeket). A böjt utáni nap hívtak a semmiből, és kaptam egy állásajánlatot. Istené minden dicsőség.

A böjtnek rendelt ideje van érdemes kivárni a végét, türelemmel.

Címke: