Szeretet kifejezése - Biztonságban vagy mellettem

  • 2018. 06. 25.
  • Varjú Lajos

A szeretet alapja nem az erosz. Ez nagyon érdekes folyamat. Legtöbbször egy kapcsolat úgy kezdődik, hogy megtetszik valaki neked. Tetszik a haja, a teste, a beszéde, a kisugárzása. Ez még nem elköteleződés, ez csupán az érdeklődés felkeltődése. Aztán odafigyelsz rá, beszélgetsz vele, és azt látod, hogy tetszik az egyénisége, ahogy gondolkodik az életről, Istenről. Később rájössz, hogy tudsz azonosulni a terveivel, a küldetésével. Aztán ennek a folyamatnak egyik pontján érzed, hogy szerelmes vagy. Csak egyet szól a másik, és te már is kész vagy. Ez sem elköteleződés. Ezt nevezem én könnyű szeretetnek. Úgy is szokták mondani, hogy rózsaszín köd. Ha horkol, akkor aranyos medvebocs, a kevéske felesleges kilói még vonzóak is, stb. Gyönyörű állapot ez. Ugyanakkor ez az állapot minden esetben elmúlik (csak előre jelzem, hogy nem feltétlenül végleg!), és onnantól van óriási jelentősége, hogy mi a szeretet alapja. Mert, ha az erosz az, akkor valóban „a szeretetnek múlnia kell”, aztán kalap. De a szeretet nem erről szól.

A szeretet, ami tartós, aminek hosszú távú gyümölcsei vannak, és egy életen át képes elkísérni, az a szeretet az agapéra épül. Ha a rózsaszín köd felszáll, akkor derül ki, hogy is állunk vele. Néhány oszlopát tekintsük meg az agapénak, fontossági sorrend és a teljesség igénye nélkül.

1. oszlop: Biztonságban vagy mellettem

Azaz: tudom, hogy bármi történik, te is és én is azon leszünk, hogy a filia és az erosz helyre álljon köztünk. Tudom, hogy nem hagysz el, tudom, hogy nem hagylak el. Megküzdünk egymásért. Ahogy ige mondja: „sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban”, mi is ezt gondoljuk egymásról: sem magasság, sem mélység, sem semmi más nem választhat el egymástól.

Az oszlopok jövő héten tovább sorakoznak.