Szeretet kifejezése - Agapé szeretet további oszlopai

  • 2018. 07. 03.
  • Varjú Lajos

2. oszlop: Nem kell félned mellettem

A félelemről már beszéltünk. A félelem mint alapállapot nem fér össze a szeretettel. Mert „a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben”. Ez azt jelenti, hogy tudod, hogy jót feltételez rólad a társad, és ő is tudja, hogy jót feltételezel róla. Tudod, hogy nem akar bántani téged, és ő is tudja, te se akarod bántani őt. Mersz vitatkozni, nem félsz tévedni, és nem félsz tévedésedet belátni. Nem kell félned, mert sem betegség, sem szegénység, sem kudarcok nem képesek elválasztani benneteket.

3. oszlop: Gondoskodom rólad

Azaz ápol, ha beteg vagy, megvéd, ha bántanak, enni ad, ha éhes vagy, megveszi neked azt, amire szükséged van. Segít, hogy tudj pihenni, tudj kibontakozni, tudj önmagad lenni. Igen, mellette bátran kipróbálhatod magad, mert segít abban, hogy az elhívásod szerint élj.

Biztosan van még lába az agapé szeretetnek, de azt gondolom, hogy a lényeget már így is érted: nem érzelemről beszélek, nem testi vonzódásról, hanem elköteleződésről, jót akaró, jót feltételező beállítottságról, az adósság elengedéséről.

Ha az agapé szeretet helyén van, ha nem kérdőjeleződik meg a biztonság, a gondoskodás és a félelem nélküli kapcsolat, akkor van értelme beszélni arról, hogy hányszor viszel virágot egy évben, hogy elmosogatsz-e helyette, ha látod, hogy fáradt, vagy akkor is elmész vele sétálni, ha bitangul nincs hozzá kedved. És akkor tud igazán gyönyörű lenni az erosz is, amire igazán vágyódsz. De a sorend nem felcserélhető, legalábbis a hosszú távúra tervezett kapcsolat esetén nem.