Az érzelmi egészség gazdagítja a kapcsolatokat

  • 2016. 05. 27.
  • Nagy Gusztáv

„Az igaz körültekintően választja meg barátait.” (Példabeszédek 12:26a, NIV fordítás)

Ha a tökéletes feleségre vagy férje vársz, azt egyszerűen nem fogod megtalálni. Hadd mondjam el miért: mindannyian sérültek vagyunk. Ezért van szükségünk egy Megváltóra. Szükségünk van Jézusra.

Isten szeret téged, de meg kell értened, hogy akivel házasságot kötsz ugyanúgy sérült lesz.

Mindenki sérült, de néhányan még jobban is, mint mások. Őket el kell kerülnöd, nem számít, hogy mennyire jóképűek, gazdagok vagy kedvesek. Ki kell kutatnod, hogy érzelmileg mennyire egészséges a leendő társad, mielőtt belelépsz egy hosszú távú kapcsolatba vele.

Miért mondom ezt? Kutatások kimutatták, hogy a szakítások és válások 80 százaléka azért történik, mert a két emberből az egyik, vagy egyik sem egészséges érzelmileg.

A következő részleges listával ellenőrizni tudod az érzelmi egészséget. Ez nem az én véleményem; ez az, amit Isten kér, hogy kerülj el.

Keress olyan valakit, akinek nincsenek dühkezelési gondjai. A Példabeszédek 22:24-ben azt olvassuk, hogy "Ne barátkozzatok indulatos emberrel, ne társuljatok olyannal, aki hirtelen haragú." (NIV fordítás) Tudod miért? Mert a kontrollálatlan düh mély bizonytalanságot és alacsony önértékelést leplez.

Keress valakit, aki nem szenved függőségben. A Biblia azt mondja: "Ne társuljatok olyan emberekkel, akik túl sok bort isznak vagy tömik magukba az ételt." (Példabeszédek 23:20, TEV fordítás) Itt csak két dolog lett említve, az étel és az alkohol, de ezen kívül ezernyi más módja van a függőségnek.

Keress valakit, aki nincs telve keserűséggel. A keserűség olyan mint a méreg - élve felemészt. Bármennyire is próbálsz ellenállni, elkezdesz majd rá hasonlítani. Hogy felhagyhass az ellenállással, el kell engedned. A Biblia azt mondja a Zsidók 12:15-ben: "Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön."

Keress valakit, aki nem önző. Miért? A Példabeszédek 28:25-ben az van írva, hogy "A telhetetlen ember viszályt szít." Ha megnézzük, hogy mi okozza a legtöbb konfliktust egy házasságban, a válasz egyszerű: az önzőség.

Keress valakit, aki nem kapzsi. A Példabeszédek 15:27-ben úgy olvassuk, hogy "Kárt okoz saját házának a nyerészkedő." Ha a házastársad kapzsi, adós leszel egész életedben.

Keress valakit, aki nagylelkű és kedves. A Biblia azt mondja: "A nagylelkű ember sikeres lesz; aki mást felüdít, maga is felüdül." (Példabeszédek 11:25, NIV fordítás) Illetve, "Önmagával tesz jót a szeretet embere, a kegyetlen pedig saját magának árt." (Példabeszédek 11:17)

Keress valakit, aki mindig igazat mond. A Példabeszédek 20:7 úgy írja, hogy "A becsületes ember a tisztessége alapján él. Áldottak a gyermekei miután ő elment." (GW fordítás) A szeretet a bizalmon alapszik, a bizalom pedig az igazságon. Ha nem mondasz nekem igazat, nem tudok megbízni benned.

Lehet, hogy most azt gondolod: "Ez kétségtelenül egy hosszú lista, Rick. Nem vagyok biztos benne, hogy valaha is találok valakit, aki ennek megfelel." Az igazság viszont az, hogy igenis tudsz, mert Isten gondot visel rólad, és gondot visel arról is, hogy ki lesz a házastársad. Annyit kell tenned mialatt imádsággal várakozol, hogy Isten megmutassa kivel házasodj össze, hogy azt teszed, amit Isten kér tőled. Más szavakkal: engedelmeskedj Istennek azokban a dolgokban, amikről tudod, hogy meg kell tenned és kezd el felkészíteni magad, hogy azzá az emberré válj, akit a jövendőbelid keres.

Nem számít milyen élethelyzetben vagy, emlékezz, hogy Isten a Reménység Istene. Tedd meg azokat a dolgokat, amiket Ő elvár tőled és figyeld, hogy hogyan munkálkodik az életedben.

Címke: