Tévhitek a házastársunk megválasztásával kapcsolatban

  • 2016. 05. 26.
  • Nagy Gusztáv

 „Az igaz körültekintően választja meg barátait.” (Példabeszédek 12:26a, NIV fordítás)

Ha körültekintően kell megválasztanod a barátaidat, akkor még körültekintőbbnek kell lenned, amikor a társadat keresed. Észrevetted, hogy ez egy választás? Isten nem teszi ezt meg helyetted. Isten azt mondja: tiéd a választás.

Isten vezet bennünket, Isten terelget minket és Isten adja az irányelveket is. A végén viszont a döntés a tied.

Mégis sok ember hisz abban a mítoszban, hogy csak egyetlen megfelelő személy létezik számára.

Ez nagyon romantikus, csak éppen nem igaz. Nem is biblikus de még csak logikus sem. Ha csak egyetlen megfelelő ember létezne mindenki számára a világon, akkor elegendő lenne csak egyetlen egy ember rossz döntése és megszakadna a lánc mindenki számára.

Tegyük fel, hogy feleségül kellett volna vennem egy Susan nevű lányt. Ehelyett elvettem Kay-t. Ez hirtelen felfordulást okoz mindenki "almás szekerében", az egész földön. Ez egy abszolút tévhit. Igaz, hogy romantikus, de tévhit.

Az életedben több olyan ember van, akiről Isten azt gondolja, hogy jó házastársad lehetne. Milliókra mondhatja, hogy teljesen kizárt, de nagyon sok lehetőségre igent mond. A Te választásod. A Te döntésed.

Hadd állítsalak meg egy pillanatra, hogy biztosan megértsd Isten kegyelmének egy oldalát: ha már megházasodtál, Isten munkálkodik a házasságodban. Nincs értelme bosszankodni azon, hogy nem a megfelelő emberrel kötöttél házasságot. Isten használni fogja a házasságodat arra, hogy magához közelebb tereljen tereljen. Ha egyedülálló, eljegyzett, külön élő vagy elvált vagy, Isten akkor is munkálkodik az életedben, kapcsolataidban. Az Ő kegyelme mindig elérhető és Ő feltétel nélkül szeret téged. A jövő reménysége számodra is adott.

Van még egy tévhit, amit sok ember elhisz: A szerelem önmagában is elegendő indok arra, hogy megházasodjunk.

Rendszeresen beszélgetek házasságra készülő emberekkel és néhány párt figyelmeztetek előre. Például lehet, hogy nagy családi problémákat hoznak a házasságba. Különbségek lehetnek közöttük érettség szempontjából vagy Jézus iránti elkötelezettségük szempontjából. Lehet, hogy nem ugyanaz az értékrendjük, céljaik. Mégis „szeretik egymást...”.

Csak azért, mert szeretsz valakit, nem azt jelenti, hogy össze kell házasodnotok.

Isten nem mondja meg neked, hogy kihez menjél férjhez, kit vegyél feleségül. Ad viszont egy leírást arról a típusú emberről, akit elképzelt melléd. És ha már megházasodtál - függetlenül attól, hogy kihez mentél férjez, kit vettél el feleségül – Isten munkálkodik, akkor is, ha ezt most nem látod.

Címke: