A konfliktus folytatódik…

  • 2016. 08. 08.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Nehézségek a párkapcsolatban című sorozatunk 4. része. 

Folytatás következik, mert a konfliktusok jönnek-mennek. Kisebbek, nagyobbak, hevesek, csendesek, lassúak, gyorsak, életbe vágóak, könnyen elengedhetőek. Tudod, mint Gombóc Artúr csokoládéja (Nem tudod? Azonnal keress rá a youtube-on! Alapmű.). A konfliktusok olyan természetes velejárói életednek, mint a kocsi mosás, vagy a házimunka: nem kellemesek, de meg kell velük küzdeni. Ha elkerülöd a konfliktusokat, akkor az életedet kerülöd el! Ha jól kezeled a konfliktusokat: növekszel, fejlődsz, élsz, eléred a céljaidat.

Tehát kulcskérdés, hogy mit jelent a házasságban a konfliktusok jó kezelése? Na, erről írnak sokan sok könyvet! Amit most közösen elbírunk te és én, az egy kulcsszó: megértés! Arra törekszel, hogy az adott helyzetben megértsd a másikat, mit, miért gondol, mond, tesz. Mi a motivációja, miért ingerült, miért akar valami mást, mint te. És miközben törekszel a megértésre, kéred a másikat arra, hogy ő is értsen meg téged. Hagyom, hogy elmondja, mit gondol, de kérem, hogy ő is tegyen így. Törekszem a pontos fogalmazásra, de kérem, hogy ő is tegyen így. Belebújok egy kicsit az ő bőrébe, de kérem, hogy ő is tegyen így. Ezt nevezi a szakirodalom asszertív viselkedésnek. Egy kis definíció: asszertív: kellő határozottságú és öntudatos. Az asszertív magatartás pozitívan önérvényesítő, azaz aki így viselkedik, az képes kifejezni érzéseit, gondolatait, érvényesíteni jogait. A célokhoz vezető úton az asszertív ember figyelembe veszi mások gondolatait, értékeit, jogait és érzéseit.

Ez egy győztes- győztes megoldás. Nem kell legyőznünk a másikat. „A házasság nem verseny – sosem kell feljegyezni az állást. Isten azért rakott minket egy csapatba, hogy közösen győzzünk.” (Herbert és Zelmyra Fisher)

A Bibliában ezt olvashatod: „Ne irányítson benneteket az önzés, irigység, vagy büszkeség! Ellenkezőleg, alázatosak legyetek, és adjatok a másiknak több tiszteletet, mint amit magatoknak kívántok! Ne csak a magatok érdekeit nézzétek, hanem mindenki törődjön a testvérei érdekeivel is!” (Fil 2,3-4)

Ha ezt mind a kettő fél gyakorolja, nagy baj nem lehet.