Beszélgessünk

  • 2016. 08. 22.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Nehézségek a párkapcsolatban című sorozatunk 5. része. 

Folytatom a múlt hetit.

Tegyük fel, hogy egy konfliktus megoldására van motivációd, és azt is tegyük fel, hogy felkészítetted magad egy kiadós megbeszélésre. Nos, most jön a legnehezebb: beszélgetni kellene. Nem csevegni, nem a filmről, nem a Viktorról, hanem a nehézségről. Értően, megértően, megérthetően. Lehetőség szerint nyugodtan, tárgyilagosan, nyitottan, jót feltételezve. Vannak nagy kihívások az életben, ez is az. Ez nem jön magától. Ezt tanulni szükséges, ezt gyakorolni érdemes.

Talán legnehezebb megtanulni a hallgatást. A jó beszélgetés alapja a hallgatás, pontosabban a meghallgatás. Amikor a másik kibeszélheti magát anélkül, hogy közbeszólnál, kritizálnál, megmondanád az igazságot. Amikor a másik azt érezheti, hogy meg akarod érteni. Néha kérdezel, ha valamiről nem tudod eldönteni, hogy jól érted-e. Néha kérdezel, hogy minden fontos részletet megismerj, hogy legyen birtokodban minden jelentős információ. Gyakran beszélsz ilyenkor a szemeddel, a kéztartásoddal, a fejeddel, és azt kommunikálod, hogy mondd nyugodtan, biztonságban vagy, nem kell félned, arra törekszem, hogy értselek.

Aztán jössz te, és a jogos kérésed, hogy ugyanazt megkapd a másiktól, amit te is adtál. És amikor te beszélsz, arra törekszel, hogy elmond a gondolatodat, érzéseidet azzal kapcsolatban, ami a problémát okozta. Elmondod, hogy neked mi a nehéz abban, amit a másik tett, vagy nem tett, és miért kéred azt, hogy a jövőben másképp legyen. Mindezt úgy próbálod, hogy nem minősíted a másikat, és nem terjeszted ki az adott problémát az egész életetekre.
Aztán jön megint ő, és jogos kérésed, hogy ahogy fogalmaz az legyen korrekt, mint ahogy te tetted. És így tovább. Meghallgatni, elmondani, meghallgatni, elmondani. És kellő gyakorlás után egyre többször tapasztalod, hogy megértettem őt, megértettük egymást. És ez a lényeg, mert a megértés a megoldás kulcsa.

De ne feledd, mindennek alapvető feltétele a Biblia egyik leggyakrabban, nemcsak hívők által idézett mondata:

„Ezért amit szeretnétek, hogy veletek tegyenek az emberek, azt tegyétek ti is velük!" (Máté 7.12)