No pornó 2 - De mi van akkor, ha….

  • 2016. 12. 05.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Nehéz kérdések című sorozatunk 2. része.

De mi van akkor, ha már rajta vagy a szeren? Szeretnéd nem csinálni, de nem tudod nem csinálni?

Az első lépés, ami mindig a legfontosabb, hogy ismerd el, hogy bajban vagy. Mert ha nem akarsz lejönni, akkor nincs miről beszélni, de ha belátod, hogy nem tudsz lejönni, ha belátod, hogy nem vagy ura a saját akaratodnak, akkor megtetted a legfontosabbat: felvetted a kesztyűt, nem futamodsz meg a kihívás elől.

Második lépés annak a belátása, hogy nem megy egyedül, segítségre szorulsz. Bármilyen furcsa, a pornófüggőség is betegség lehet, hasonlóképpen, mint az alkoholizmus. Meggyógyulni pedig csak akkor tudsz, ha felismered a problémádat. A fizikai betegségeknél viszonylag egyszerű a képlet: fáj valami, a fájdalommal eszed ágában sincs megbékélni, megteszel mindent, hogy megoldást találj. De a mentális problémák (mint például a függőségek) másképpen működnek. Könnyebben gondolod normálisnak, könnyebben állítod, hogy semmi gond, s mire már annyira átformálta az életedet, hogy nem bírod tovább, már nagyon nehéz helyzetbe kerülsz. Érdemes tehát már az elején szembenézni és elfogadni: egyedül nem megy.

Harmadik lépés a megfelelő segítő megtalálása. Mindenképpen keress magadnak egy megbízható, empatikus, hívő embert, akivel tudsz beszélni a harcodról, tudsz vele imádkozni. Előfordulhat, hogy önmagában az a tény, hogy kijöttél a világosságra már segít. Hívd be Istent a problémádba, mert Őt Szabadítónak hívják.

Negyedik lépésként, ha szükséges, fordulj szakemberhez. Ne foglalkozz a szégyenérzettel, az most sokadrangú. Keress valakit, aki értően tud veled beszélgetni, segít megérteni az okokat, és segít elindítani benned a változást. Ez a belső változás fantasztikus hatással lehet az életed más területeire is.

Lehet, hogy Isten éppen ezért a változásért engedi ezt a küzdelmet az életedben. Mert Ő többet akar tőled, többet akar neked.

Mert még beszélni is szégyen azokról a gonoszságokról, amiket ők titokban elkövetnek.  Ám minden cselekedet nyilvánvalóvá lesz, amikor fény derül rá,  és minden, ami napvilágra kerül, az maga is világosság. Ezért mondjuk: „Ébredj fel, te alvó, és támadj fel a halálból, s majd a Krisztus fénye ragyog rád!”  (Efézus 5, 12-14; Egyszerű fordítás)