De hol van Isten?

  • 2017. 02. 20.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 1. része.

Ha ezen az oldalon regisztráltál, azt feltételezem, hogy keresztény vagy. Mit is jelent ez? Azt, hogy Krisztust követő vagy, egyszerűen krisztusi. De tényleg, ez komoly? Mármint komolyan gondolod, hogy „olyan akarok lenni, mint Krisztus”? Mert ha igen, akkor annak következményeinek kell lenni. Jézus erről így szól: "Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.” Tehát ha komolyan gondolod, hogy Jézushoz tartozol, az egész egyszerűen észrevehető a döntéseiden, a motivációidon.

Ha tehát krisztusi vagy, az döntően hatással van a párkapcsolatodra, a házasságodra is. A Prédikátor így írja: „A hármas fonál nem szakad el egyhamar”. Te, a Társad, és Isten. Isten felajánlja, hogy kész ott lenni a kapcsolatotokban, mint harmadik alkotó rész. A kérdés az, hogy te ezt mennyire veszed komolyan? Miért fontos, hogy ezen az oldalon találj párt? Isten nem egy kulturális vagy morális lehetőséget kínál fel neked, hanem azt, hogy alapja lesz a házasságodnak. Azt, hogy segít jól szeretni a társadat, segít megoldani a problémákat, megérteni egymást, boldognak lenni. Isten ezt felkínálja azoknak, akik Őt választják. Csak rajtatok múlik, hogy ezzel lehetőséggel valóban éltek-e.

Egy gondolat még az esküt érintve. Azt is megígéred, hogy vele szentül élek. Szentül és krisztusian. De hogyan? Hol van e mögött az igazi tartalom? Ezt nagyon fontos még a döntésed előtt tisztázni magadban és utána a társaddal is, amikor kialakítjátok a szokásaitokat, a közös életeteket. Az én házasságom 27 éve tart, ebből 20 év krisztusi identitással. És a mai napig meg kell harcolnom, hogy a feleségemmel való kapcsolatomban krisztusi tudjak lenni. Erre képtelen lennék egyedül. De Isten felajánlotta a segítségét, hát törekszem élni ezzel. Sokszor tévedek, sokszor elfeledkezem az identitásomról. De mindig (!) van visszaút, és ez biztonságot ad.

Hogyan? Remélem, hogy miközben a következő írásokban ezzel foglalkozom, én is választ kapok a kérdéseimre, Istentől.