Ki uralkodik? 2. rész

  • 2017. 03. 20.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk A hármas fonál nem szakad el egyhamar című sorozatunk 5. része.

Kell-e tőled félni? Szeretnélek kérni, hogy legyél magadhoz teljesen őszinte. Most így a párválasztás előszobájában nem késő. Ha a házasságod egy pillanatában döbbensz rá, hogy a társad fél tőled, akkor sokkal nehezebb. Az eddigi tapasztalatod alapján tehát tudsz-e erre a kérdésre felelni: kell tőled félni?

Kell-e félnie a társadnak, ha valamit nem csinál jól? Kell-e félnie, ha olyan kérést fogalmaz meg, ami várhatóan neked nehézséget okoz? Kell-e félnie, hogy egyedül marad a problémájával? Vagy kell-e félnie attól, hogy egyszer elveszíthet téged, hiszen „semmi sem tart örökké”? Vagy attól, hogy valaki másnál keresed meg, amit nála nem találsz meg? Kell-e félnie, hogy durva leszel, hogy szótlansággal bünteted, hogy sértett kisgyerekként leszel benne a kapcsolatban? Az Isten a következőt mondja neked: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben”

A félelem a boldog kapcsolat ellensége. Azt a kérdést, hogy boldog vagy-e kapcsolatodban, úgy is feltehetem, hogy kell-e félned, illetve kell-e félnie a társadnak a kapcsolatotokban. Isten a családot a szeretet, a biztonság, a kiteljesedés színterének teremtette, ahol a félelem nem készít fészket magának. De mit tehetsz a félelem ellen, már most, a párválasztás előszobájában?

Azt gondolom, hogy azt, hogy jó előre meghozol fontos döntéseket, amelyeket jó előre lehelyezel sarokkőként a kapcsolatodba. Eldöntöd, hogy Isten természetes része lesz a kapcsolatodnak, és kéred őt, hogy ő egészítse ki a te szeretetedet, amely önmagában nem tud teljes lenni. Eldöntöd, hogy a társad egyben a legfontosabb imatársad is. Eldöntöd, hogy minden körülmény között kitartasz a kapcsolatotok mellett, nem keresel vészkijáratot. És mindezt várod a társadtól, mert ez csak együtt tud működni.