A szexualitás szerepe az életünkben

  • 2016. 10. 31.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Beszélhetünk az intimitásról? című sorozatunk 4. része.  

A szex hiányában még senki nem halt bele, tehát nem lehet összehasonlítani az alapvető élettani szükségleteinkkel. Ez a fontos tény a szexuális türelem kapcsán is előtérbe kerül, de arról egy későbbi cikkben lesz szó. Ugyanakkor ne kerteljünk: a jó szex az egyik legintenzívebb örömforrásunk lehet. Egyszerűen bitang jó dolog, érdemes tehát „dolgozni” érte.

A testi érintés az egyik szeretetnyelvünk. Mindenkinél más és más mértékben, de jelentőséggel bír. Főleg a férfiaknál sokszor ez az elsődleges szeretetkommunikációk egyike. A kézfogás, a csók, a gyengéd simogatás hatékony közlése annak, hogy szeretlek, összetartozunk, értékes vagy a számomra.

A szex a szeretet kifejezésének legbelsőségesebb kifejezési formája, a szeretett személlyel átélhető bensőséges kapcsolat különleges élménye. A szex a bizalom, az elfogadás, az egység (lelki és testi) gyümölcse, amely ugyanakkor éppen a bizalmat, az elfogadást és az egységet képes még magasabb szintre emelni, mélyíteni. Ez egy pozitív érzelmi kör, amibe érdemes belelépni. Ráadásul a rendszeres örömteli szex pozitív élettani hatása: nyugalom, öröm, elégedettség, csökkenő stressz, wellness élmény, ellazulás.

Alapvető lelki szükségleteink betöltése tehát összefüggésben lehet a szex-el. A férfiak első sorban a megbecsülésre, az elismerésre, a szükségesség és férfiasság érzésére, a hölgyek pedig az érzelmi biztonságra, gyengéd szeretetre, „meghallgatnak, érdeklődnek” érzésre, nőiesség érzésére és a család iránti elkötelezettség megtapasztalására vágynak. Ha megkapjuk a másiktól, amire vágyunk, akkor sokkal jobban tudunk mi is odafigyelni a párunk szükségleteire. Ha a férfi érzi a felségén, hogy igazi férfiként tekint rá, akit ő megkíván, akkor a férfivel madarat lehet fogatni. Ha a feleség érzi, hogy a férjére számíthat, hogy törődik vele, hogy minőségi időt tölt vele, akkor szívesen gondol a szexre is. Ez ilyen egyszerű.