Intimitás alapja

  • 2016. 10. 17.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Beszélhetünk az intimitásról? című sorozatunk 2. része.  

A házasság az intimitástól válik nagyon értékessé. Átélni a biztonságot, a félelem nélküli kitárulkozás lehetőségét, az önzetlen gondoskodást. Megtapasztalni a fontosság és a nélkülözhetetlenség érzését. Szellemi, lelki és testi jólétünk alappillére a kapcsolatnak ez a szintje. Michael Fletcher nyomán nézzünk be e kapcsolat mögé.

A házasság intimitása elsősorban a feltétel nélküli elfogadást és szeretetet jelenti. Úgy adni a másiknak, hogy nem számítasz arra, hogy mit kapsz cserébe. Azt közvetíted a társad felé, hogy nyugodtan hibázhat, nyugodtan lehet gyenge, nem kell félnie. Átélheti, hogy tőled gyengédségre, mosolyra számíthat. És azt is tudja, hogy a mosolyszünet nem tart sokáig, a konfliktusok megoldására hatékony mechanizmusok működnek.

Legalább ilyen jelentősége van annak, hogy meglátod benne azt, amivé válhat. És nemcsak meglátod, hanem segítesz abban neki, hogy azzá is váljon, hogy kibontakozzon. Esetleg akkor is, ha ő már feladta. Úgy is mondhatjuk, hogy jobban hiszel benne, mint ő saját magában. Ez azt is jelenti, hogy megtapasztalhatja a tiszteletedet, a kitüntetett szerepét az életedben.

Az intimitás fontos része az elérhetőség is. Ott lenni mellette, ha baj van, ha beteg, ha krízisben van. De akkor is, ha sikeres, ha arra van szüksége, hogy együtt örülj vele. És időt adni neki, és nem a maradékból, hanem az értékesből. És tudsz hallgatni, meghallgatni, meghallani. Mert ő ebből érzi majd az értékességét.

Ha ezen dolgozol, akkor jó esélyed van arra, hogy olyan kapcsolat részese lehetsz, amelyben a testi intimitás nagyon sok örömet ad mindkettőtök számára. Mert akkor éljük meg a szexet jónak, ha a testi közelség érzelmi közelséggel társul. A szexualitás e nélkül az összhang nélkül durva sérelmek forrása lehet.