„Szeretem!” 2. rész

  • 2017. 01. 02.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk Az eskü című sorozatunk 3. része.

Emlékszel? A szeretet háromszöge: elkötelezettség, meghittség, érzelmi lángolás. Az érzelmi lángolás gyümölcse a másik kettőnek. Az elkötelezettség után most a meghittség kerül sorra.

A meghittség alapvető része a bizalom. Bizalom abban, hogy a társam mindig a javamat kívánja. Bizalom, hogy megteszi, amire szükségünk van. Bizalom, hogy kész arra, hogy megbocsátja a hibáimat. És mindezt a társam is hasonlóan érzi velem kapcsolatban.

A meghittség fontos része a feltétel nélküli elfogadás. „Elfogadlak, úgy ahogy vagy. Nem kötöm semmihez a szeretetemet ahhoz, hogy valamit elérsz, valamit felmutatsz, valamit odaadsz. Nincs „de” és nincs „csak”. Szeretlek és pont.”

Ha a meghittség és az elkötelezettség helyén van, az érzelmek újra és újra fellángolnak. Amikor a társad hazajön és látja, hogy el vagy keseredve, leteszi azt, amivel foglalkozik és meghallgat, megért, biztat, segít dönteni, akkor az érzelmeid forrósodnak. És ha te hazamész, és otthon kitakarítva találod a konyhát, pedig az a te részed szokott lenni, akkor benned is erősödik a szerelem. Ha elmész vele sétálni, pedig nincs nagyon kedved, ha ő váratlanul meglep téged egy csekély figyelmességgel, ha jelzed, hogy kész vagy a jogos haragodat szélnek ereszteni, ha minden egyes alkalommal „elájul”, amikor hazaérsz a fodrásztól, akkor mind a ketten sokat tesztek azért, hogy újra és újra átéljétek a szeretet (szerelem) boldogító érzését.

Az Igazi szerelem tehát teljes bizalomra, meghittségre, elkötelezettségre épülő érzelmi lángolás, amely a testi vonzalomban teljesedik ki (félelem nélküli, tökéletes ****).

Bármelyik hiányzik: az valami más, utánzat. És semmiféleképpen se elégedj meg az utánzattal, az igazi helyett!

Címke: