Pán Péter utódai

  • 2016. 06. 06.
  • Varjú Lajos

Jelen cikkünk a Határaink című sorozatunk 2. része.

Sohaország, az igen, az egy bitang jó hely. Egy hely, ahol nincs felelősség, a tündérpor pedig mindenre megoldást ad. Pán Péterrel lehet oda jutni, ő ami hősünk. Felnőttként én is elálmodozók ezen: milyen jó lenne gondtalanul, felelősségek nélkül élni. Aztán felébredek, kitörlöm a csipát a szememből és neki gyürkőzöm a napnak, indulok a felnőtt élet keservesen boldog kihívásainak megfelelni. De nem mindenki van így ezzel.

A modern társadalmak egyik jelensége a Pán Péter szindróma. Ebben szenvedő 25-40 éves fiatalok tartanak a felnőttség kihívásaitól, nem akarnak, vagy nem tudnak felnőni, úgy tervezik, hogy amíg csak lehet szüleik gondoskodó szeretetére építik az életüket. Az érintettek, bár legtöbbször önálló keresettel rendelkeznek, nincsenek rászorulva az elkötelezettségre, a mindenáron való kitartásra, se munkában, se párkapcsolatban. Hiszen ha minden kötél szakad, még mindig ott van az elkészített, nagyon finom meleg étel, a kivasalt ing, a befizetett gázszámla, úgy mint régen, ahogy már megszokhatta: az édesanya gondoskodása által. A szakirodalom elsősorban férfiakról ír ilyen viszonylatban, de a nőket ez ép így érintheti. Jó példa erre a már szimbólummá vált Marina Casagrande esete. A 32 éves olasz, filozófushallgató lány édesapját arra kötelezte a bíróság, hogy havi 350 euró tartásdíjat fizessen neki, hiszen még nem önellátó.

A fentiekben leírt jelenség sokféleképpen leírásra került (mamahotel-lakók, bumeráng kölykök, stb.), különböző szintjei és okai lehetnek. A probléma azonban ugyanaz: menekülés a felnőtté válástól, menekülés a felelősségvállalástól.

Kedves Olvasó. Ha most nagyon kényelmetlenül érzed magad, esetleg haragszol e sorok írójára, mert eltalált téged, akkor azt javaslom, hogy járd körül a témát. Beszélgess szakemberrel, lelkipásztoroddal. Azt javaslom, hogy ne hessegesd el a rossz érzésedet, hanem ismerd meg az okát, és ha kell hozz döntéseket. Én nem ismerlek, nem tudom a helyzetedet, nem tudom a kényszerítő körülményeidet sem, így semmiképpen sem adnék megoldást az életedre. Azt úgy is neked kell, mert a felelősség is a tiéd.

A leendő párod nagyon boldog lesz, ha felelősséget vállaló, autonóm, önmagáról és társáról gondoskodó embert kap személyedben.

Ha van valami, amire érdemes gyúrni, akkor ez az.

Varjú Lajos mentálhigiénés szakember

Címke: