Az őszinteség hiánya

  • 2018. 08. 18.
  • Nagy Gusztáv

Ahogy bárki láthatja, a regisztráció során nem sok adatot tettünk kötelezővé. (Nem kötelező pl. a teljes nevet, gyülekezeti hovatartozást sem megadni.) Tettük ezt azért, mert tudjuk, hogy nem mindenki akar vagy mer nagyobb plénum előtt elérhetővé, akár sebezhetővé válni. Kötelező viszont pl. a keresztnév megadása, és felismerhető arckép, vagy arcot is mutató kép feltöltése. (Ez olvasható a regisztrációnál: "A fénykép 6 hónapnál nem régebbi legyen. Javasoljuk elsőként arcképet, majd tetszőleges életképet alkalmazni. Manipulált, vagy a nem önmagát ábrázoló képet töröljük, a regisztrációt pedig zároljuk.")

Rendszeresen láthatunk olyan regisztrációt, ahol szó sincs arcképről, felismerhetőségről. Egy igés kép, tájkép vagy egy nonfiguratív ábra nem elfogadható arcképként. Ilyen esetekben - eddig - töröltem a feltöltött képet, és egy férfi/nő sziluettre cseréltem. De ez most változni fog. Az ilyen regisztrációkat - figyelmeztetés nélkül - zárolni, és rövid idő után végleg törölni fogjuk.

Még meglepőbb, amikor feltűnően szép képek, manöken arcok, reklámfotót idéző képek jelennek meg. Nos, az ilyen próbálkozók általában hamar rájöhetnek, hogy egy-egy internetről levadászott, másról készült képet elég könnyű megtalálnunk a Google segítségével. Ilyen esetben se szokott elmaradni a zárolás, majd a törlés.

Számomra a legmegdöbbentőbb eset a héten történt, amikor kiderült, hogy valaki álnéven van jelen az oldalon. Nem fantázianéven (amit szintén furcsa), hanem egy valósnak tűnő, de nem saját néven. Ebben az esetben - rövid nyomozás, megkeresés után - a profil törlésével záródott a történet.

Személyes véleményem, hogy aki valótlanságokat állít magáról, annak semmi keresnivalója ezen az oldalon.

Címke: