Irgalom útja - Az irgalom lépései a házasságban

  • 2018. 05. 13.
  • Varjú Lajos

Akkor néhány lépés az irgalom jegyében:

1. lépés: Elengedem a nem jogos elvárásaimat. Ha te nehezen kelsz fel, akkor nem ragaszkodom, hogy hajnali imaalkalmakat tartsunk.  Nem akarom megváltoztatni azt, aki vagy, nem akarom megváltoztatni a személyiségedet.

2. lépés: Gyönyörködöm abban, aki vagy, akit Isten beléd teremtett. Örülök, hogy másmilyen vagy, mint én, és örülök, hogy nem akarsz megfelelni nekem.

3. lépés: Tudom, hogy Isten neked is adott talentumokat, ajándékokat. Igyekszem hozzásegíteni téged, hogy mindazt véghez vidd, ami a te küldetésed, a te szolgálatod. Elismerem, hogy a te törekvéseid nem kevésbé fontosak, mint az enyéim.

4. lépés: Kifejezem, hogy bízom benned, tudom, hogy jót akarsz nekem, és amit teszel, az nem ellenem irányul. Szeretném, ha te is bíznál bennem, és jót feltételeznél rólam.

5. lépés: Tudom, hogy közösen meg tudjuk oldani a nehézségeinket. Tudom, hogy nem neked, vagy nekem kell egyedül ehhez változni, hanem együtt, közös akarattal.

6. lépés: Elismerem, hogy van jogod hibázni, és a hibáiddal szembenézni. Elismerem, hogy jogod van arra, hogy megbocsássak neked. Jogod van arra, hogy ne el- vagy megítéljelek, hanem segítselek a nehéz helyzetedből felállni.

7. lépés: Igazad van, ha arra kérsz, hogy cselekedjem azt, amit tőled elvárok. Igazad van, ha azt mondod, hogy könnyebb neked a szempontjaimat figyelembe venni, ha te is ezt tapasztalod tőlem.

8. lépés: Arra kérlek, hogy együtt zárjuk be a kapcsolatunk vészkijáratát mindörökre.

9. lépés: Elismerem, hogy én is irgalomra szoruló ember vagyok, szükségem van a te megértésedre és a megbocsátásodra. Tudom, hogy sokat hibázom, és szükségem van a segítségedre, hogy fel tudjak állni, ha elestem.

10. lépés: Menjünk együtt Isten jelenlétébe, hogy az Ő irgalmából mi is irgalmasak tudjunk lenni!

„Legyetek irgalmasok, mint ahogy Atyátok is irgalmas” (Lukács 6,36)