Szeretsz drágám?

  • 2018. 05. 23.
  • Varjú Lajos

Gyakran feltett kérdés. Standard válasz: igen. A bátrabbak azonban nem elégszenek meg ezzel a válasszal, és kockázatot vállalva továbbkérdeznek: Honnan tudhatom, hogy szeretsz? A válasz innentől kezdve sokkal bonyolultabb.

Mit jelent szeretni? „Már tudom szeretni, nem azt jelenti,hogy két ember egy igát von,hanem a másikat biztatni, repülni át egy világon…” (Kowalsky meg a Vega) Egy válasz a sok közül. Vagy itt van egy másik: „Ha valaki szeret téged, akkor másképpen szólít. És érzed, hogy a neved biztonságban van a szájában.” (Számomra ismeretlen gyermek). És végül még egy mondat: „A szeretet célja nem az, hogy az ember megkapjon valamit, amit kíván, hanem az, hogy tegyen valamit azért az emberért, akit szeret.” (Gary Chapman)

Szóval nem kis fába vágjuk a fejszénket, amikor ki akarjuk a témát bontani, és túl kívánunk lépni a közhelyeken. De mégis arra biztatlak téged, hogy közösen tegyük meg, hiszen az tagadhatatlan, hogy a jó házasság szeretetre épül. Jó lenne tudni, hogy akkor mit is jelent ez.

A definíciók egyik fajtája, amikor azt mondjuk el, hogy amit körbeírunk, az mi nem. Én is ezzel kezdem: a szeretet nem egy érzés!

Legalábbis nem feltétlenül kell éreznünk, hogy valakit szeretünk. Vagy másképpen: az, hogy a szeretethez mély, pozitív érzelmek is társulnak, az bitang jó dolog, de leginkább ajándék. A szeretetnél tehát nem az az elsődleges kérdés, hogy mit érzünk. Ha a szeretet elsősorban egy érzés lenne, akkor az egy nagyon instabil, könnyen elmúló dolog lenne, ami miatt a kapcsolataink ki lennének szolgáltatva az érzéseink változásának. Pedig „a szeretet soha el nem múlik”, azaz sokkal többnek kell lennie, mint egy érzés. Nos, ha tudjuk, hogy a szeretet elsősorban nem egy érzés, akkor mi? Jövő héten közelebb lépünk a megfejtéshez.