Szeretni tudni kell

A szeretet legintimebb oldala

  • 2018. 06. 18.
  • Varjú Lajos

Erosz a szeretet harmadik szintje. Előző ábránkon a legbelsőbb terület. Egyébként is a legbensőbb. Az erosz a szeretetnek az a formája, amely leginkább csak a két emberre tartozik. Az erosz nem más, mint a testi szerelem, a *****ális vonzódás, a kapcsolat legintimebb része. Az erosz önmagában a szeretet önző oldala. Megkívánom, meghódítom, megkapom. Az erosz önmagában nagyon veszélyes lehet. Egy bibliai történet: Amnóm, Dávid fia megszerette Támárt, Absolon húgát. A történetből kiderül, hogy nála a szeretetnek csak az erosz oldala volt meg, a többi szóba se került. Amnóm magához csalta Támárt betegséget színlelve és erőszakkal kielégítette saját testi vágyát, majd eldobta magától, ennyire kellett neki a lány. Ennyit ért az ő szeretete. Amnóm részéről fel sem merült az agapé, szó se volt filiáról, legalábbis legbelül biztosan nem. A történet ezek után tragikus véget ért (2. Sámuel 13.). Az erosz önmagában csak kizsákmányolni, leuralni, birtokolni képes.

Filia

  • 2018. 06. 06.
  • Varjú Lajos

A szeretet másik kifejezése. Amíg az agapé nem érzelem, hanem tudatos döntés, viszonyulás, addig a filia az érzelmekkel átitatott, vonzódó, lelkesülő szeretet. Azt is mondhatom, hogy ez a kifejezés áll a legközelebb ahhoz a nagyszerű érzéshez, amit szerelemnek szoktunk nevezni. De a filia érvényes más kapcsolatainkra is, hiszen érzelemmel szeretjük a gyermekeinket, szüleinket is, csak más intenzitással, egyszerűen másképpen.

Szeretni parancsra?

  • 2018. 05. 27.
  • Varjú Lajos

Akkor lépjünk egyet előre. Ugye egyetértesz, hogy ebben a kérdésben is keressünk egy vezérfonalat? Kell legyen ebben a kérdésben is egy stabil alap, amitől viszonyulásként elindulhatunk. Javaslom tehát igénybe venni Isten szavát. De ha ezt teszem, akkor rögtön egy zavarba ejtő ige jut eszembe, íme: Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! (János 13:34). Azaz Isten parancsba adja a szeretet. Ezek szerint lehet parancsra szeretni? Ezek szerint igen.