Tanuljunk a múlt kudarcaiból

  • 2018. 08. 10.
  • Varjú Lajos

Előszó a sorozathoz: Gary Chapman „A házasság megújításának hét módszere”című írása ihlette a következő cikkeket.  Az írás adta az alapötletet minden egyes cikknél, de megtartottam a szabadságomat a kifejtéshez. Lássuk mi lesz mindebből.

1. Lecke: Tanuljunk a múlt kudarcaiból

Fiam friss jogosítvánnyal beült az autóba, gondoltam elkísérem. (Rám jellemző: bár én nem vezetek, de meg vagyok győződve arról, hogy ezt is én tudom a legjobban csinálni. ) Szóval megyünk, minden jó, míg egy körforgalomba nem jól ment be, de ügyesen korrigált, elkerültük a koccanást. Azután beszélgettünk. Megállapodtunk abban, hogy a lényeg nem az, hogy ne kövessünk el egy hibát, hanem az, hogy legyünk képesek felismerni, korrigálni és a jövőben elkerülni. Nos, ez igaz a házasságra is.

A házasságnak mindig vannak nehéz időszakai, olyanok, amelyekről meg vagyunk győződve az elején, hogy velünk ez nem fordulhat elő. De mégis előfordul. Az ég kék, a fű zöld, a házasságnak meg vannak nehezebb időszakai. Például amikor egy ártalmatlannak gondolt (ki viszi ki a szemetet?- szintű) helyzetben olyan csetepaté alakul ki, olyan dolgok hangoznak el, amin mind a két fél teljesen meglepődik. Röviden: kiborul a bili. És jönnek fel a sérelmek, régen elfeledettnek hitt, le nem rendezett bántások és azon gondolkodnak a házastársak, hogy lehettem olyan hülye, hogy ezzel az alakkal kötöttem össze az életemet. Ugyanakkor ez egy nagyszerű pillanat, mert lehetőség támad arra, amit régen kellett volna: közösen gyógyítani az egymásnak okozott sebeket. Mert ilyenek az egymásnak okozott sérelmek: ha nem rendezzük kellő időben, és elfedjük, letakarjuk, és úgy csinálunk, mintha nem is létezne, akkor egyszer csak, egy váratlan pillanatban, összekapaszkodva a többi régi sérelemmel, előtörnek és pusztítanak.  De lehet jóra fordítani ezt a szituációt, ha felhasználjuk a régi sebek gyógyítására. Mert minden krízisben ott rejlik a pozitív előrelépés lehetősége.

Az 1. lecke folytatódik.