Szeretetünk kifejezése pont úgy, ahogy kell

  • 2018. 09. 10.
  • Varjú Lajos

A lelkünk olyan, mint egy kád vagy egy tartály. Olyan kád, amely sok csapon keresztül töltődhet, és sok lefolyón üresedhet is. Akkor érezzük azt, hogy jó nekünk, ha ez a kád tele van. Ha viszont kiürül, legszívesebben kirohannánk a világból. A csapok azok a megtapasztalásaink, amelyek arról szólnak, hogy szeretve vagyunk, hogy elfogadnak, hogy értékesek vagyunk, és minden, amire nagyon vágyunk. A lefolyók pedig pont az ellenkezője: elutasítás, értéktelenség, bántás és így tovább.

De ennél fontosabb, hogy ne homályos általános emberekről beszéljünk, hanem konkrét személyekről. Rólad és a társadról. Azaz: a társad lelke olyan, mint egy kád, lefolyókkal, csapokkal, elfogadással, elutasítással, örömmel és bántással. És a társad csapjai és lefolyói a te kezedben is vannak. Nem csak te kezeled őket, de igen nagy hatással lehetsz az állapotukra. 

Szóval a kapcsolat karbantartásának 3. lépése az, hogy segítesz a társadnak, hogy a csapok ömöljenek, a lefolyók pedig el legyenek zárva. Ez azért nem olyan egyszerű; ha az lenne, talán nem lennének annyira sérülékenyek a kapcsolataink.

A legfontosabb, amit tehetsz, hogy úgy viszonyulsz a kedvesedhez, hogy ő biztonságban érezze magát melletted, tudja, hogy bármi is történik, megküzdesz a kapcsolatotokért. Átélje, hogy elfogadod, és örülsz annak, ha repül és az álmai szerint él. Napról- napra, óráról- órára tapasztalja, érezze, hogy szeretve van általad. Nem elég, hogy szereted, azt jól ki is kell fejezned, olyan módon, amiből ő érzi azt. A kedvesed számára is, mint mindenkinek, vannak a szeretet kifejezésének olyan formái, amik igazán célba érnek nála. Ezt felfedezni és ezt a tudást jól használni, na, az az igazi kapcsolat- művészet.  Van folytatás.

(A cikk Gary Chapman „A házasság megújításának hét módszere”című írása alapján készült)