Szeretetünk kifejezése pont úgy, ahogy kell 2

  • 2018. 09. 16.
  • Varjú Lajos

Amikor ezeket a cikkeket el kezdtem írni, úgy két éve, volt egy elhatározásom: nem írom le azt a szót, hogy szeretetnyelv. Azért nem, mert már a csapból is ez folyik: minőségi idő, szívesség, dicsérő szavak, testi érintés és ajándékozás. Aztán tessék, nem tudtam elkerülni. De egy kicsit lépjél túl ezen, és tedd fel a kérdést magadnak: tényleg értem miről van szó? Ha tényleg, akkor találkozunk pár nap múlva ezen az oldalon. Ha bizonytalan vagy, akkor ezt a pár percet rá szánhatod erre az írásra.

Az, hogy a társad minek a segítségével tapasztalja meg legintenzívebben, hogy szeretve van általad, az a személyiségétől függ. A személyiség, amit Istentől kaptunk nem olyan, amit meg kellene változtatni, sőt. Az önismeret leginkább azt jelenti, hogy felfedezzük, hogy kit is teremtett Isten bennünk. Szóval a kedvesed egyéniségéből fakad, hogy a lelke mitől töltődik. Érdemes tehát erőfeszítéseket tenned, hogy világos legyen számodra, hogy megismerd, és élj ezzel a tudással. Amikor én tapasztalom, hogy a feleségem őszintén örül annak, hogy ajándékot kap, de százszor boldogabb, ha közös programot szervezek, akkor nekem ez azt jelenti, hogy bár nem szabad elhanyagolni az ajándékozást sem, de amire leginkább figyelnem kell, az a minőségi idő eltöltése vele. Mert akkor megnyílnak a csapok. Szóval figyelj, kérdezz, és teljesen világos lesz előtted is, mit kell tenned.

És itt jön a lényeg. Ha mind a ketten ugyanabból értetek, akkor az könnyű, de ha mégsem, ha te nehezen beszéled az ő szeretetnyelvét, akkor kezdődik az, hogy a szeretet kifejezése nem könnyű, sokszor áldozattal jár. De ezt az áldozatot érdemes meghozni, már csak azért is, mert ez páros játszma, oda- visszahat, és egyszer csak észreveszed, hogy a kedvesed is ezt gyakorolja feléd. Az pedig bitang jó dolog, nem?

 (A cikk Gary Chapman „A házasság megújításának hét módszere”című írása alapján készült)